Harry Vardon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Harry Vardon

Harry Vardon (Grouville (Jersey), 9 mei 1870Totteridge (Hertfordshire), 20 maart 1937) was een golfer uit Jersey. Hij heeft 7 Majors gewonnen: zes keer het Britse Open en één keer het US Open.

Jersey[bewerken | brontekst bewerken]

Op Jersey speelt Vardon een spelletje dat op het hedendaagse 'Pitch & Putt' lijkt, gebruik makend van een marmeren balletje en eigengemaakte stokken. Als hij later tuinman is, neemt een van zijn klanten hem mee als caddie en maakt hij kennis met golf.

Engeland[bewerken | brontekst bewerken]

In 1890 reist hij zijn broer Tom achterna naar Engeland. Om zichzelf te testen speelt hij een golfwedstrijd en wint. Zijn volgende toernooi speelt hij in Schotland, en daar wordt hij 2de. Dit geeft hem zoveel vertrouwen dat hij besluit professional te worden. Na wat omzwervingen wordt hij in 1902 pro op de in 1899 opgerichte South Hertfordshire Golf Club, waar hij 34 jaar blijft. Het zijn andere tijden. De club ligt niet op kerkelijke grond, dus er mag op zondag gespeeld worden, maar op zondag mogen er geen caddies werken.

In 1896 wint hij zijn eerste Britse Open, in 1890 speelt hij 80 wedstrijden in Amerika (veel 'exhibition matches') en wint het US Open op de Chicago Golf Club. Tweemaal eindigt hij daarna nog op de tweede plaats. In totaal heeft hij 62 overwinningen behaald.

In 1903 krijgt hij tuberculosis, en moet het rustiger aandoen. Hij wordt coach, golfbaanarchitect en schrijft instructieboeken.

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal heeft hij 62 overwinningen behaald, waaronder 7 Majors.

Verder:

Swing en kleding

Harry Vardon

Vardon is ook beroemd geworden door zijn swing en de manier waarop hij zijn golfclub vasthield. De 'Vardon grip' wordt wereldwijd gebruikt door bijna alle spelers. Eigenlijk had hij de grip afgekeken van J. Laidley, die daarmee het US Amateur had gewonnen.

Ook is hij beroemd geworden omdat hij op het Brits Open in 1896 de plusfour introduceerde.

Eerbetuigingen

  • De Amerikaanse PGA heeft na zijn overlijden de Vardon Trophy ingesteld. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan de speler met de laagste gemiddelde score.
  • In 1974 is Vardon een van de eerste namen in de World Golf Hall of Fame.
  • In het Jersey Museum zijn Vardons belangrijkste prijzen tentoongesteld.

Een beroemde uitspraak van Vardon: "Don't play too much golf. Two round a day is plenty".

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]