Harslakzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harslakzwam
Harslakzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:ongeplaatst (incertae sedis)
Orde:Polyporales
Familie:Ganodermataceae
Geslacht:Ganoderma (Lakzwammen)
Soort
Ganoderma resinaceum
Boud. (1889)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Harslakzwam (Ganoderma resinaceum) is een schimmel in de familie Ganodermataceae. Hij groeit vooral aan de stamvoet van levende bomen. Vooral van eiken en beuken, minder vaak essen, haagbeuken, populieren en wilgen. Soms tast hij ook platanen aan, maar dan hoger aan de stam. Het meest komt hij voor bij Amerikaanse eik en zomereik. Hij veroorzaakt witrot waardoor zijn gastheer na een aantal jaren omvalt. Hij geeft de voorkeur aan warmere locaties. Door het kappen van oude park- en laanbomen wordt de soort potentieel bedreigd in Centraal-Europa.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Harslakzwam heeft een vruchtlichaam dat afmeting kan bereiken van 35 cm breed, 10-20 cm diep en 4-8 cm dik. De diameter kan in uitzonderlijke gevallen doorgroeien tot 60 cm. Het is waaiervormig met een glanzend golvende bovenzijde. Het oppervlak is glad, glanzend of dof, met kleine groeven, geelachtig bij jonge vruchtlichamen, bedekt met een dunne harslaag, bij oudere wordt het donkerder en donkerder - baksteenkastanje, donkerrood en tenslotte bijna zwart. Hij heeft een dunne (makkelijk indrukbare), roodbruine korst. Het vruchtvlees is concentrisch gezoneerd, draderig taai, lichtbruin tot kurkkleurig.

De wit tot crèmekleurige buisjes zijn 8-10 mm lang. De poriën zijn rond, wit tot crème, bruin verkleurend na beschadiging en zonder tepelgallen. Ze komen voor per twee tot drie per mm, dikwijls met onregelmatige vorm, aanvankelijk wittig maar spoedig grauw verkleurend.

Door zijn snelle groeiwijze en zachte groeirand kunnen grassprieten worden overmeesterd waardoor deze in het vruchtlichaam eindigen. Dit is een onderscheidend kenmerk ten opzichte van de dikrandtonderzwam.

De ellipsvormige sporen met afgeknotte toppen hebben de afmeting: 9–11,5 × 4,5–7 μm.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Harslakzwam voor van de tropen tot de gematigde zones. Hij is aangetroffen in Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Europa. In Europa vertoont het een submediterrane verspreiding en komt het zelden voor buiten de mediterrane landen. In het noorden loopt het verspreidingsgebied naar Zuid-Engeland, Denemarken en Letland. In Nederland komt hij algemeen voor. Hij is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ganoderma komt van het Griekse woord ganos dat glanzend betekend. De soortsnaam resinaceum betekent "harsig". Dit slaat op de stroperige stof die uit het vruchtlichaam loopt na beschadiging.