Hart van Inkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hart van Inkt
Oorspronkelijke titel Tintenherz
Auteur(s) Cornelia Funke
Vertaler Hanneke Beneden, Ab Bertholet
Kaftontwerper Pauline Hoogweg, Carol Lawson
Land Duitsland
Taal Nederlands
Onderwerp Fictie
Genre Jeugdliteratuur
Uitgever Em. Querido's Uitgeverij
Uitgegeven 2003
Medium Print
Pagina's 495
ISBN-code ISBN 90-451-0182-3
Voorloper -
Vervolg Web van Inkt, Nacht van Inkt
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Hart van Inkt is een boek geschreven door de Duitse schrijfster Cornelia Funke. Het boek werd bekroond met een Zilveren Griffel en is het eerste deel van een trilogie: het tweede deel heet Web van Inkt, het laatste Nacht van Inkt. Intussen is 'Hart van Inkt' ook verfilmd. De regie is in de handen van Iain Softley. De hoofdrollen zijn weggelegd voor onder anderen: Brendan Fraser, Eliza Bennett en Helen Mirren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal gaat over een meisje, Meggie. Haar vader, Mo, heeft een bijzondere gave. Hij kan personages uit een boek tot leven brengen door eruit voor te lezen. Jaren geleden heeft hij zo een aantal boeven uit het boek 'Hart van Inkt' tot leven gelezen en Meggies moeder is toen verdwenen. Op een nacht verschijnt er een man, Stofvinger, die waarschuwt voor Capricorno, een man die op zoek is naar het boek ‘Hart van Inkt’. Hij wil dat Meggies vader een van de misdadigers die in ‘Hart van Inkt’ is achtergebleven ook naar deze wereld leest.

Meggie en haar vader vertrekken halsoverkop naar een rijke tante van Mo, Elinor, om het boek te verbergen. Maar Capricorno zoekt hen en weet hen te vinden en Mo wordt ontvoerd naar een verlaten dorp in Italië. Meggie wil haar vader opsporen en het boek ‘Hart van Inkt’ omruilen voor Mo’s vrijheid. Maar als ze bij Capricorno komen, pakt hij het boek af en sluit Meggie en Elinor op in de cel waar ook Mo zit. En dan vertelt Mo aan Meggie over zijn bijzondere gave en dat Capricorno wil dat hij nog een paar volgelingen voor hem uit het boek leest.

Maar Mo, Meggie, Stofvinger en Elinor kunnen ontsnappen en Elinor gaat terug naar haar huis. Mo, Meggie en Stofvinger gaan naar Fenoglio, de schrijver van het boek ‘Hart van Inkt’, want misschien heeft hij nog een exemplaar van het boek. Dit blijkt niet zo te zijn en Capricorno heeft alle boeken verbrand behalve een.

Als Mo, Elinor ophaalt komen twee van Capricorno’s mannen en ontvoeren Meggie en Fenoglio. Terug in de cel in het dorp van Capricorno ontdekt Meggie dat ze dezelfde gave heeft als haar vader, maar Capricorno komt hier ook achter. Hij wil nu dat Meggie voor hem dingen uit boeken leest. Maar Meggie vertikt het.

Dan komen Meggie en Fenoglio op een idee. Als ze het einde van het verhaal veranderen zouden de personages weer in het boek kunnen gaan. Ze testen het uit en het werkt! Ze willen dat ook bij Capricorno’s mannen doen, en ze willen Capricorno zelf laten sterven. Fenoglio schrijft de tekst. Op een avond moet Meggie voorlezen, alles lukt en Capricorno sterft. Mo ziet Meggie weer terug en een dienstmeid van Capricorno blijkt Meggie’s moeder te zijn! Darius, die dezelfde gave als Mo en Meggie heeft, maar het niet zo goed kan, had haar in opdracht van Capricorno terug uit ‘Hart van Inkt’ gelezen.