Hartklopping

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Palpitatie
Coderingen
ICD-10 R00.2
ICD-9 785.1
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Hartkloppingen (palpitaties) is in de geneeskunde een symptoom, althans een klacht van de patiënt, en betekent niet meer of minder dan het zich (meestal onaangenaam) bewust zijn van het kloppen van het eigen hart.

Dit kan zijn omdat er inderdaad iets vreemds is aan de manier waarop het hart klopt, of ook wel omdat de aandacht hierop sterker dan normaal gericht is. Palpitaties kunnen een gevolg zijn van een verhoogde schildklierproductie, hyperthyreoïdie. Het verschijnsel kan optreden bij opwinding, fysieke of mentale vermoeidheid of warmtegevoeligheid. Doorgaans duren hartkloppingen één of twee minuten, maar ze kunnen in sommige gevallen dagenlang aanhouden. Het typische geval is een verhoogd hartritme, maar hartkloppingen kunnen ook onregelmatige hartslag met zich meebrengen. Het aannemen van een toestand van platte rust verhelpt het probleem dikwijls onmiddellijk. Sommigen hebben meermaals per dag hartkloppingen, bij anderen komt het slechts hoogst zelden voor, en sommige mensen hebben nooit hartkloppingen.

In de huisartsgeneeskundige praktijk is het vaker wel dan niet geheel onschuldig.

Raadpleeg uw arts bij de volgende symptomen: Langdurige hartkloppingen die kunnen samengaan met: pijn in de borst, flauwvallen.

Hartkloppingen kunnen ook worden veroorzaakt door bepaalde voedingsstoffen, zoals sulfiet (zwavelverbinding) en synthetisch glutamaat(smaakversterker). Sulfiet wordt als conserveringsmiddel toegevoegd aan o.a. wijn, gedroogde zuidvruchten en vlees en draagt E-nummers E220-E228. Glutamaat wordt aan voeding toegevoegd als smaakversterker en draagt E-nummers E621-E625.

Zie ook[bewerken]