Hartklopping

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Palpitatie
Coderingen
ICD-10 R00.2
ICD-9 785.1
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Hartkloppingen (palpitaties) is in de geneeskunde een symptoom, althans een klacht van de patiënt, en betekent niet meer of minder dan het zich (meestal onaangenaam) bewust zijn van het kloppen van het eigen hart.

Dit kan zijn omdat er inderdaad iets vreemds is aan de manier waarop het hart klopt, of ook wel omdat de aandacht hierop sterker dan normaal gericht is. Het verschijnsel kan optreden bij opwinding, fysieke of mentale vermoeidheid of warmtegevoeligheid. Doorgaans duren hartkloppingen een of twee minuten, maar ze kunnen in sommige gevallen dagenlang aanhouden. Vaak is er sprake van een versneld hartritme, maar hartkloppingen kunnen ook een onregelmatige hartslag met zich meebrengen. Rust nemen in een horizontale houding verhelpt het probleem vaak in korte tijd. Sommige mensen hebben meermaals per dag hartkloppingen, bij anderen komt het slechts zelden of nooit voor.

Bij langdurige hartkloppingen die samengaan met pijn in de borst en/of flauwvallen is het raadzaam deskundig advies in te winnen.

Hartkloppingen kunnen soms het gevolg zijn van een verhoogde schildklierwerking, (hyperthyreoïdie). Ze kunnen ook worden veroorzaakt door toevoegingen aan bepaalde voedingsstoffen, zoals sulfiet en synthetisch glutamaat. Sulfiet wordt als conserveringsmiddel toegevoegd aan onder andere wijn, gedroogde zuidvruchten en vlees en draagt E-nummers E220-E228. Glutamaat wordt aan voeding toegevoegd als smaakversterker en draagt E-nummers E621-E625.[bron?]

Zie ook[bewerken]