Hartslagmonitor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een hartslagmonitor is een instrument waarmee kan worden bewaakt of het hart nog klopt en zo ja, hoe snel.

Wanneer de precieze golfvorm van de hartslag niet van belang is, maar alleen het tempo van de hartslag, spreekt men vaak van een "hartslagmonitor". De hartslag kan dan op eenvoudigere manieren gemeten worden dan met een elektrocardiograaf.

Hartslagmonitor

Bij sporters die trainen kan de hartslag gecontroleerd worden om zo de grenzen beter te leren kennen. Hierbij gebruikt men vaak een sensor die met een band rond de borst vastgemaakt wordt, deze sensor staat dan in contact met een display dat om de pols gedragen wordt. Dit display fungeert dan vaak ook als horloge en stopwatch. Apparaten voor cardiofitness, zoals een loopband of een hometrainer hebben vaak een display waarop tijdens de training de hartslag verschijnt zodra iemand hierbij een band met hartslagsensor draagt. Ook in het tv-programma Heartbeat VIPS dragen de deelnemers een dergelijke band aangezien de hartslag hierbij de speeltijd bepaalt. Deze kan op deze manier geregistreerd worden en op het tv-scherm worden getoond. De deelnemers weten zo ook hoe snel hun hartslag wordt door de spanning van het programma en dus hoeveel speeltijd ze nog hebben. Dit is van invloed op de snelheid van het geven van de goede antwoorden op de vragen.

Voorbeeld van hartslagmeting op de duim

Bij baby's gebruikt men meestal de doorbloeding van de duim voor de hartslag. Bij elke hartslag wordt het bloed opgestuwd. Met behulp van (infra)rood licht en een lichtsensor kan bij de duim gezien worden als er een stoot bloed van de hartslag langskomt.