Hartwerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hartwerd
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Hartwerd Wapen van Hartwerd
Details Details
Hartwerd (Friesland (hoofdbetekenis))
Hartwerd
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 4′ NB, 5° 34′ OL
Algemeen
Inwoners (2016[1]) 120
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Wonseradeel
Locatie in de voormalige gemeente Wonseradeel
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Hartwerd (Fries: Hartwert) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten oosten van Bolsward. Tot 2011 lag Hartwerd in de voormalige gemeente Wonseradeel.

Enkele honderden meters ten zuidwesten van het dorp staat de Oegekloostermolen, een spinnenkopmolen die vóór 1830 werd gebouwd. Niet ver daarvandaan is aan de Oude Kloostervaart de Windmotor Hartwerd te vinden, een uit het midden van de jaren twintig daterende Amerikaanse windmotor. Beide windmolens zijn tot rijksmonument verklaard.

Van 1191 tot 1579 lag bij Hartwerd Klooster Bloemkamp, het op een na grootste klooster van Friesland. Dit klooster werd in 1535 bezet door een groep anabaptisten die de wederkomst van Christus verwachtten. Het leger veroverde het klooster, waarbij ongeveer 100 doden vielen aan beide zijden. Nadien werden in maart 1535 100 anabaptisten opgehangen, onthoofd of verdronken in opdracht van de stadhouder van Friesland. Dit wordt door sommigen de 'grootste moord op protestanten van Friesland' genoemd.[2]

Op de plek waar tot 1771 een kerk heeft gestaan, staat nu een klokhuis dat dateert uit het tweede kwart van de negentiende eeuw.

Klokhuis van Hartwerd (1960)

Zie ook[bewerken]