Hasjemieten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De kroning van Faisal I van Irak in 1921.

De Hasjemieten zijn een Arabische stam waaruit het Hasjemitisch Koningshuis is voortgekomen. Deze clan maakt deel uit van de grotere Quraish stam.

De clan is vernoemd naar Hashim ibn Abd Manaf, de overgrootvader van de profeet Mohammed. De profeet, zijn dochter Fatima en Ali (de neef van Mohammed en echtgenoot van Fatima) maakten eveneens deel uit van de stam.

De Hasjemieten leefden vooral in de streek Hidjaz en functioneerden als Sjarief van Mekka van 1201 tot 1924. Deze titel hield in dat zij beschermers waren van de heilige plaatsen Mekka en Medina en pelgrims moesten beschermen. De lijn van de Hoesseinieden beheerste Medina en de lijn van Hassanieden beheerste Mekka.

Ondanks de verovering van de Ottomanen in 1517 bleven de Hasjemieten de leiders over deze steden. De Hassanieden wisten hun heerschappij echter eveneens over Medina uit te breiden, ten koste van de Hoesseinieden. Wel werden belangrijke Hasjemieten door de Ottomanen als een soort gijzelaars in Istanboel gehouden, waar ze overigens goed behandeld werden.

De laatste sjarief was Hoessein ibn Ali. In de Eerste Wereldoorlog keerde de stam van de Hasjemieten zich tegen de Ottomaanse overheersers. Hij streefde naar onafhankelijkheid voor de Arabieren, iets wat hem door de Britten ook toegezegd werd. In 1916 werd hij koning van het Koninkrijk Hidjaz. Hoessein werd uiteindelijk verslagen door de stichter van het moderne Saoedi-Arabië, Abdoel Aziz al Saoed, de leider van de Wahhabieten.

Nadat de Ottomanen door de geallieerde troepen en mede dankzij de Arabieren verslagen waren, kwam er voor het eerst in 400 jaar een andere heerser in het Midden-Oosten. De Britten kregen van de Volkerenbond het mandaat om Mesopotamië en Palestina (hetgeen al snel gesplitst werd in Palestina en Transjordanië) te besturen. Hoesseins zoon Abdoellah werd koning van Transjordanië en zijn zoon Faisal werd koning van het Koninkrijk Irak.

Van de negende eeuw tot 1962 heersten de Hasjemieten uit de dynastie der al-Qasimi over Jemen. Zij droegen de titel Iman van Jemen en droegen vanaf 1926 ook de titel koning van het Mutawakkilitisch Koninkrijk Jemen.

Tegenwoordig regeren de Hasjemieten nog in Jordanië waar Abdoellah II koning is. Hij gaat in een rechtstreekse mannelijke lijn terug tot Mohammed en Hasjim ibn 'Abd al Manaf.

Externe links[bewerken]