Hasjiesj

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de geschiedenis en achtergronden van hasjiesj, zie het artikel Cannabis (drug).
Hasj

Hasjiesj of hasj is een bewustzijnsveranderend middel dat na en/of tijdens het gebruik ervan verschillende effecten kan hebben. Hasjiesj betekent in het Berbers letterlijk drugs. Men kan er "stoned" (sloom en verdoofd) van worden of "high" (men voelt zich minder geremd en de zintuigen lijken scherper te werken, het werkt dan geestverruimend en men heeft een ander besef van de tijd en de dingen om zich heen). Sommige gebruikers voelen zich ontspannen, dit kan zowel als men stoned of high is. Iemand die neerslachtig is en hasj gebruikt kan er nog neerslachtiger van worden. Hasj wordt tot de softdrugs gerekend en is de hars van de Cannabis sativa var. indica[bron?]; de substantie kan variëren van bijna vloeibaar en olieachtig of kleiachtig tot zeer hard.

Soorten hasjiesj[bewerken]

Er bestaan verschillende soorten hasj. De meesten worden vernoemd naar het land van herkomst. Zo is er Afghaan, Maroc, Nepal en Libanon. Tegenwoordig wordt hasj niet alleen geïmporteerd, maar ook in Nederland en België geproduceerd (nederhasj).

In India kent men een drank die hasisch wordt genoemd.[bron?] Dit is een groenig aftreksel van de cannabis-hars.

Productie[bewerken]

Hasj wordt gemaakt van de harskristallen die op een vrouwelijke plant in de bloei over de bloemtoppen en sommige bladeren verspreid zitten. Deze harskristallen kunnen op verschillende manieren gescheiden worden van de bladeren/bloemtoppen. Een veel voorkomende methode is met behulp van een zeef in de vorm van een centrifuge (pollinator). Gedroogde bloemtoppen worden in de zeef gestopt waarna deze enkele uren ronddraait. Door het ronddraaien verkruimelen de droge bloemtoppen en laat de fijne zeef alleen de kleine harskristallen door. Deze harskristallen worden opgevangen in een bak die zich onder de zeef bevindt.

In principe is het poeder dat overblijft al klaar om te roken. Omdat dit poeder niet gemakkelijk te vervoeren, verwerken en te roken is wordt het vaak samengeperst. Zo blijft er uiteindelijk een blokje echte hasjiesj over.

Consumptie[bewerken]

Sebsi (Maroc)

Hasj is een drug die doorgaans gerookt wordt, maar wordt ook in cake, pannenkoeken, boter of lolly's verwerkt en gegeten. Dat komt doordat dierlijke vetten zich kunnen binden met de werkzame stof, THC. Het is dus mogelijk om met de ingrediënten boter of melk (onder andere) te 'spiken' met hasj of wiet te maken. Doordat het een zachte stof is, is het makkelijk te verkruimelen en vervolgens (meestal samen met tabak) in een vloeitje te rollen. Ook wordt het wel "puur" in een pijp gerookt, of in een bong, een simpele pijp die gemakkelijk zelf te maken is.

Etymologie[bewerken]

Het woord hasjiesj zou uit het Arabisch komen en slaan op een sekte van koelbloedige krijgers die hasj zouden hebben gebruikt om in een roes te komen voor ze hun overvallen pleegden. De leden van deze stam noemden zichzelf Fedajien, maar zij werden de Hasjhashin (Assassijnen) genoemd, Arabisch voor "hasjeters". Volgens de historie konden zij hun zelfbewustzijn zelfs zodanig onderdrukken met de hasj dat ze zich zonder aarzelen van torens konden storten. Overigens wordt aan dit verhaal getwijfeld; volgens sommige historici was hasjeters een vrij willekeurige scheldnaam waarmee deze sekte door tegenstanders spottend werd aangeduid.[bron?]

Het Engelse en Franse assassin en het Italiaanse woord assassino (sluipmoordenaar) kregen in de Middeleeuwen al hun huidige betekenis en waren afgeleid van de naam van de Assassijnen. De Europeanen hebben de naam vermoedelijk overgenomen in de tijd van de kruistochten.

Trivia[bewerken]

In verdovende middelen gespecialiseerde speurhonden van het Team Specialistische Honden van het Korps landelijke politiediensten worden vaak hasjhond genoemd.

Zie ook[bewerken]