Hassan Sheikh Mohamud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hassan Sheikh Mohamud in 2013

Hassan Sheikh Mohamud (Somalisch: Xasan Sheekh Maxamuud, Arabisch: حسن شيخ محمود) (geb. 29 november 1955) is een Somalisch politicus. Hassan Mohamud was van 10 september 2012 tot 8 februari 2017 president van Somalië. Hij werd opgevolgd door Mohamed Abdullahi Mohamed.

Mohamud, een voormalig activist en hoogleraar, was verbonden aan internationale organisaties op onderwijsgebied, en was medeoprichter van de Simaduniversiteit in Mogadishu.[1] Hij is de oprichter van de Partij voor Vrede en Ontwikkeling. Hij behoorde niet tot de traditionele clanleiders, die in het machtsvacuüm in de mislukte staat Somalië de dienst uitmaken.

Als president ondernam hij pogingen om de nationale eenheid in het tot op heden gewelddadige en sterk verdeelde Somalië te herstellen via dialoog, maar ook om corruptie tegen te gaan en socio-economische en veiligheidshervormingen door te voeren. Hij kreeg voor elkaar dat het buitenland weer op beperkte schaal wapens wilde leveren aan zijn leger in opbouw, dat de orde in Mogadishu moest bewaken nadat de Kenianen de terreurbeweging Al-Shabaab hadden verdreven.

Het weekblad Time noemde Mohamud in april 2013 als een van de Time 100, de honderd meest invloedrijke personen in de wereld.