Hasselblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hasselblad 500C
Hasselblad 503 CW met Zeiss F-Distagon 3,5/30 en digitale achterwand

Hasselblad is een Zweedse fabrikant van fotocamera's, opgericht door Victor Hasselblad.

Het bedrijf is bekend geworden door een spiegelreflexcamera die al decennia lang het meest gebruikte gereedschap voor de professionele fotograaf is. Het is een systeemcamera. Lens, camerahuis en filmmagazijn bestaan uit losse componenten die eenvoudig tot een camera worden opgebouwd al naargelang de behoefte van de fotograaf. De camera is makkelijk hanteerbaar en levert hoogwaardige beelden. De camera maakte jarenlang gebruik van rolfilm, tegenwoordig is digitale techniek de norm. Het bekendst zijn de vierkante negatieven en dia's die er mee gemaakt werden, 6x6 cm of middenformaat (6x4,5 cm is ook mogelijk maar minder populair).

De combinatie hanteerbaarheid, groot filmformaat en hoogwaardige objectieven zorgden ervoor dat veel fotografen voor deze camera kozen. Hasselblads komen zelfs in de ruimte waar NASA ze gebruikt tijdens haar missies.

Door het bouwdoosprincipe is de camera ook met een polaroidwand te gebruiken of om te bouwen tot een hoogwaardige digitale camera.

Het 6x4.5 formaat bleef, hoewel het al sinds 1956 als optie werd aangeboden, minder populair, maar werd het standaard (maximum-) formaat van de latere H-Systeem camera's. Hasselblad is de marktleider op het gebied van middenformaat digitale fotografie geworden en biedt de meest complete high end camera op dit gebied in samenwerking met Fuji.

Externe link[bewerken]