Hatha yoga pradipika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hatha Yoga Pradipika)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portal.svg Portaal Yoga

De Hatha Yoga Pradipika is een klassiek geschrift in het Sanskriet over hatha yoga, geschreven door Swami Swatmarama, een leerling van Swami Goraknath.

De Hatha Yoga Pradipika wordt gezien als de oudst bewaard gebleven tekst over hatha yoga. Het is één van de drie klassieke teksten van hatha yoga; de andere twee zijn de Gheranda samhita en de Shiva samhita. Het boek is in de 15e eeuw n.Chr. geschreven. De tekst is ontleend aan oudere teksten in het Sanskriet en van eigen ervaringen van Swami Swatamarama.

De Hatha Yoga Pradipika bevat informatie over asana's, pranayama, chakra's, kundalini, bandha's, kriya's, shakti, nadi's, mudra's en andere onderwerpen. Het boek trekt één lijn met de hindoeïstische benadering van yoga en verschilt met de benaderingen in de boeddhistische en jaïnistische yoga. Het is opgedragen aan de god Adinath, een andere naam voor Shiva (de hindoeïstische god van neergang en vernieuwing), van wie wordt beweerd dat hij het geheim van hatha yoga heeft meegedeeld aan zijn goddelijke gemalig Parvati.

Wikisource Bronnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden op pagina Hatha Yoga Pradipika van de Engelstalige Wikisource.