Haus Wahnfried

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vooraanzicht van Haus Wahnfried

Haus Wahnfried is de villa die Richard Wagner te Bayreuth in 1872-1874 liet bouwen. Hij woonde daar in het laatste decennium van zijn leven met zijn vrouw Cosima, die haar man 47 jaar overleefde. Later werd het huis bewoond door Siegfried Wagner en diens vrouw Winifred en hun kinderen Eva, Wieland en Wolfgang. Adolf Hitler was hier tijdens de Festspiele te gast en hij ontmoette er onder meer Houston Stewart Chamberlain.

Na een bombardement in 1945 werd het huis aanvankelijk provisorisch gerestaureerd. In 1973 werd het door de familie Wagner aan de stad Bayreuth geschonken, die het gebouw in oude luister herstelde en er het Wagnermuseum in onderbracht.

De naam van het huis wordt begrijpelijk door de spreuk die Wagner er aan de voorkant in liet beitelen: 'Hier wo mein Wähnen Frieden fand – Wahnfried – sei dieses Haus von mir benannt'. 'Kunstrust' zou een mogelijke vertaling luiden.

Klaus Schulze[bewerken]

De Duitse componist en musicus Klaus Schulze, voor wie Richard Wagner één van zijn inspiratiebronnen was, gebruikte voor een aantal projecten het pseudoniem 'Richard Wahnfried'.

Zie ook[bewerken]