Havenhuis (Antwerpen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Havenhuis Antwerpen
Antwerpen Havenhuis 5.jpg
Coördinaten 51° 14′ NB, 4° 24′ OL
Oorspr. functie Brandweerkazerne
Huidig gebruik hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen
Bouw gereed 2016
Architect Zaha Hadid
Detailkaart
Havenhuis (Antwerpen) (Antwerpen (stad))
Havenhuis (Antwerpen)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Havenhuis is een gebouw op het Antwerpse Eilandje van de hand van de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid (1950-2016). Het huisvest verschillende departementen van het Havenbedrijf Antwerpen.

Toelichting[bewerken]

Het nieuwe Havenhuis, een samengaan van een oude beschermde, in 1922 n.o.v. architect Emiel Van Averbeke opgetrokken brandweerkazerne en een nieuwbouw rond en boven dit gebouw, staat aan de Siberiastraat of Kaai 63 aan de noordelijke kop van het Kattendijkdok. Het is de opvolger van het oude Havenhuis aan de Entrepotkaai 1. Het nieuwe gebouw is sinds september 2016 de werkplek voor 500 medewerkers.

De nieuwbouw oogt als de romp van een zeilschip met een vooruitgestoken boegspriet met het oppervlak van de facetten van een diamant gericht naar het Kattendijkdok. Het verenigt hiermee Antwerpen als wereldhaven en haar diamantnijverheid.[1] Het hooggestoken balkvormig volume boven de bestaande kazerne steunt op drie betonnen kokers waarin de trappen en liften verwerkt zijn. De pijler aan de buitenzijde krijgt een panoramische liftkoker. De buitengevels en de bedaking van de vroegere kazerne blijven onveranderd.

In maart 2018 werd het Havenhuis bekroond met de jaarlijkse prijs van de MIPIM (Marché International des Professionnels de l’IMmobilier) te Cannes als "best refurbished building" (het best gerenoveerde gebouw).[2]

Havenschepen Marc Van Peel gaf aan dat het gebouw na de diensturen of tijdens de weekends zal opengesteld worden voor het publiek. Men kan in de zogenoemde boeg van de scheepsvormige diamant met een zicht op de haven een toelichting krijgen over de activiteiten van de Antwerpse haven.

Uit eerbetoon aan de architecte heet het plein voor het Havenhuis Zaha Hadidplein.

Literatuur[bewerken]

  • Rutger J. Tijs, Marc Dubois, Joris Pauwels, Eric van Hooydonk, Het Havenhuis Antwerpen, Amsterdam: Pandora Publishers, 2016 ISBN 978-9053254141 (hardback)