Havenhuis (Antwerpen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Havenhuis Antwerpen
Het Havenhuis gezien vanaf het Suezdok
Locatie
Locatie Zaha Hadidplein 1, Antwerpen
Adres Zaha Hadidplein 1
Coördinaten 51° 14′ NB, 4° 24′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Brandweerkazerne
Huidig gebruik hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen
Start bouw 2007[1]
Bouw gereed 2016
Bouwinfo
Architect Zaha Hadid
Detailkaart
Havenhuis (Antwerpen)
Havenhuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Havenhuis is een gebouw op het Antwerpse Eilandje van de hand van de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid (1950-2016). Het huisvest verschillende departementen van het Havenbedrijf Antwerpen.

Op 12 februari 2021 werd in het gebouw de oprichting van Port of Antwerp Bruges aangekondigd, de fusie van de haven van Antwerpen en de haven van Zeebrugge.

Toelichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het nieuwe Havenhuis, een samengaan van een oude beschermde, in 1922 naar een ontwerp van architect Emiel Van Averbeke opgetrokken brandweerkazerne en een nieuwbouw rond en boven dit gebouw, staat aan de Siberiastraat of Kaai 63 aan de noordelijke kop van het Kattendijkdok. Het is de opvolger van het oude Havenhuis aan de Entrepotkaai 1. Het nieuwe gebouw is sinds september 2016 de werkplek voor 500 medewerkers.

De nieuwbouw oogt als de romp van een zeilschip met een vooruitgestoken boegspriet met het oppervlak van de facetten van een diamant gericht naar het Kattendijkdok. Het verenigt hiermee Antwerpen als wereldhaven en haar diamantnijverheid.[2] Het hooggestoken balkvormig volume boven de bestaande kazerne steunt op drie betonnen kokers waarin de trappen en liften verwerkt zijn. De pijler aan de buitenzijde krijgt een panoramische liftkoker. De buitengevels en de bedaking van de vroegere kazerne blijven onveranderd.

In maart 2018 werd het Havenhuis bekroond met de jaarlijkse prijs van de MIPIM (Marché International des Professionnels de l’IMmobilier) te Cannes als "best refurbished building" (het best gerenoveerde gebouw).[3]

Havenschepen Marc Van Peel gaf aan dat het gebouw na de diensturen of tijdens de weekends zal opengesteld worden voor het publiek. Men kan in de zogenoemde boeg van de scheepsvormige diamant met een zicht op de haven een toelichting krijgen over de activiteiten van de Antwerpse haven.

Tramlijn 24 rijdt sinds 8 december 2019 via het station Antwerpen-Centraal rechtstreeks naar het Havenhuis.

Uit eerbetoon aan de architecte heet het plein voor het Havenhuis Zaha Hadidplein.

Duurzaam karakter[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 behaalde Het Havenhuis het BREEAM-label ‘Very Good’. Dit is een internationale evaluatie en quotatie van het integrale duurzaamheidsprofiel voor gebouwen. Dit label hebben ze behaald dankzij de hoge normen die ze nastreefden bij de realisatie, enkele belangrijke voorbeelden van de duurzaamheid:

  • Een boorgat-energie-opslagsysteem zorgt voor de verwarming en de koeling van het gebouw.
  • Watervrije urinoirs en bewegingsdetectie minimaliseren het waterverbruik.
  • Gebouwautomatisatie en optimale daglichtregeling beperken de behoefte aan kunstlicht.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rutger J. Tijs, Marc Dubois, Joris Pauwels, Eric van Hooydonk, Het Havenhuis Antwerpen, Amsterdam: Pandora Publishers, 2016 ISBN 978-9053254141 (hardback)
Zie de categorie Havenhuis (Antwerpen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.