Havenlichten van Stavoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Havenlichten van Stavoren
De beide havenlichten
Plaats Stavoren
Status actief
Start bouw 1884
Opening 1884
Architect Adrianus Cornelis van Loo
Aannemer Penn & Bauduin
Monumentstatus rijksmonument sinds 1999
Monumentnummer 513616
Bouwwerk
Hoogte 7,2 en 6,3 m
Kleur rood-wit en groen-wit
Bouwmateriaal gietijzer
Uitrusting
Lichtpatroon F G en F R
Lichthoogte 8 m boven zeeniveau
Lens stilstaand Fresneloptiek
Radar nee
Bemand nee
Lijst van rijksmonumenten in Súdwest-Fryslân
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De twee havenlichten ('lage lichten') van Stavoren zijn lichtbakens die de toegang tot de oude haven van Stavoren markeren. Ze staan op de uiteinden van de zuidelijke en noordelijke dammen van de haven, de havenhoofden. De havenlichten zijn in 1884 vervaardigd door de Engelse firma Brothers en Co. uit Birmingham.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De twee havenlichten zijn identiek, maar het zuidelijke licht is groen-wit gekleurd en het noordelijke rood-wit. De havenlichten bestaan elk uit een etage gevormd door zes open gietijzeren panelen op een natuurstenen band. Een wenteltrap leidt naar een smalle verhoging met balustrade. Het gietijzeren lichthuis heeft een koepeldakje en bevat een ijzeren zuil met een rond plateau, waarop de optiek is geplaatst. Deze is nog origineel maar werkt tegenwoordig met een elektrische lamp. Op de voet van de lamp staat de fabrikant Brothers en Co. vermeld.

Rijksmonument[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1999 zijn de havenlichten beschermd als rijksmonument vanwege het cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang, onder meer door de technische ontwikkeling, de esthetische kwaliteit en de situering, verbonden met de ontwikkeling van de haven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]