Havermout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Havermout

Havermout is gedroogde, gepelde en geknipte haver. Het wordt veel gebruikt voor de bereiding van een ontbijt in papvorm.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De haverkorrel wordt gewassen en ontdaan van het kroonkaf, deze buitenste schutblaadjes van de graankorrel zijn niet eetbaar. De haver wordt langs een pelsteen gevoerd, die de kroonkafjes van de korrel wrijft. De korrels worden vervolgens verhit en in stukjes geknipt die worden gestoomd en plat gewalst. Voor volkoren havermout worden de korrels eenmaal doormidden geknipt, de kooktijd voor de bereiding tot pap is daardoor langer. De haverkorrels voor snelkookhavermout zijn meerdere malen gebroken, het resultaat is een meer korrelige structuur, dit verkort de kooktijd. Kant-en-klaarhavermout is een soort poeder, de haver is eerst voorgekookt en daarna fijngemalen.[1]

Gezondheid[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens deskundigen is havermout een gezonde toevoeging aan het dagelijks dieet, omdat het tijdens de spijsvertering bindt met galzout, waardoor dit niet geresorbeerd wordt maar via de ontlasting het lichaam verlaat. Omdat galzouten in het lichaam gemaakt worden uit cholesterol, biedt het regelmatig eten van havermout een natuurlijke manier om de cholesterolspiegel omlaag te brengen.

Haver is van nature glutenvrij. Omdat haver, haverkorrels, havermout en havermeel vaak verwerkt worden in bedrijven waar ook tarwe verwerkt wordt, kunnen ze gluten bevatten en zijn daardoor vaak niet geschikt voor een glutenvrij dieet. Glutenvrije havermout is verkrijgbaar.

Havermout is productieverhogend bij borstvoeding, wat inhoudt dat er meer melk geproduceerd wordt.

Mouten van haver[bewerken | brontekst bewerken]

Haver voor de bereiding van pap en dergelijke wordt niet gemout. Dit is wel noodzakelijk als van haver bijvoorbeeld bier wordt gemaakt. Na het pellen wordt de haver dan 48 uur geweekt en vervolgens treedt gedurende 5 dagen ontkieming op. Er ontstaan tijdens dit proces enzymen, de moutkorrels worden dan groenmout genoemd. Om verdere ontkieming te stoppen, wordt de haver gedroogd bij een temperatuur van 4 graden Celsius en vervolgens geëest. Hierna worden op mechanische wijze de wortelkiemen van de korrels verwijderd.

Graanvlokken[bewerken | brontekst bewerken]

Van andere granen worden op dezelfde wijze graanvlokken gemaakt, die bijvoorbeeld worden gebruikt in muesli en andere ontbijtgranen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]