Havermout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Havermout

Havermout wordt bereid uit de graansoort haver door de hele haverkorrels te wassen, te pellen en ze te verhitten. Na deze behandeling worden ze eventueel in stukken geknipt en vervolgens met stoom verhit om ze daarna plat te walsen. Havermout kent vele culinaire toepassingen in zowel zoete als hartige gerechten. Een bekend gerecht is de havermoutpap.

Havermout is verkrijgbaar in verschillende varianten

  • (langkokende) havermout, gemaakt van hele haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 15 minuten
  • snelkokende havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 5 minuten
  • instant havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, voorgekookt en bevat vaak toegevoegde smaakmakers, zoals suiker en zout

Volgens deskundigen is havermout een gezonde toevoeging aan het dagelijks dieet, omdat het tijdens de spijsvertering bindt met galzout, waardoor dit niet geresorbeerd wordt maar via de ontlasting het lichaam verlaat. Omdat galzouten in het lichaam gemaakt worden uit cholesterol, biedt het regelmatig eten van havermout een natuurlijke manier om de cholesterolspiegel omlaag te brengen.

Voor bierbrouwers is het belangrijk te weten dat havermout niet gemout is en dus geen voor het maischen belangrijke enzymen bevat.

Haver is van nature glutenvrij. Omdat haver, haverkorrels, havermout en havermeel vaak verwerkt worden in bedrijven waar ook tarwe verwerkt wordt, kunnen ze gluten bevatten en zijn daardoor vaak niet geschikt voor een glutenvrij dieet [1]. Glutenvrije havermout is verkrijgbaar.

Havermout is productieverhogend bij borstvoeding, wat inhoudt dat er meer melk geproduceerd wordt.

Graanvlokken[bewerken]

Van andere granen worden op dezelfde wijze graanvlokken gemaakt, die bijvoorbeeld worden gebruikt in muesli en andere ontbijtgranen.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Start-gezond.nl: Havermout