Havermout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Havermout

Havermout is haver, die het moutproces (mouten) heeft ondergaan[bron?], m.a.w. havermout is ontkiemde en daarna gedroogde haverkorrel.

Havermout ontstaat op de volgende wijze. De haverkorrel wordt ontdaan van het kroonkaf (buitenste schutblaadjes van de graankorrel), omdat dit kaf de haver voor menselijke consumptie niet eetbaar maakt. De haver wordt daartoe langs een pelsteen gevoerd, die de kroonkafjes van de korrel wrijft. Daarna wordt de haver 48 uur geweekt en vervolgens treedt gedurende 5 dagen ontkieming op. Er ontstaan tijdens dit proces enzymen, de moutkorrels worden dan groenmout genoemd. Om verdere ontkieming te stoppen, wordt de haver gedroogd bij een temperatuur van 4 graden Celsius en vervolgens geëest. Hierna worden op mechanische wijze de wortelkiemen van de korrels verwijderd. De volgende stap is het pletten van de graankorrels tot vlokken. Door deze te knippen kan bij de bereiding tot pap de kooktijd worden verkort. Voor de consumptie wordt de havermout verwerkt tot havermoutpap.

Havermout is verkrijgbaar in verschillende varianten:

  • (langkokende) havermout, gemaakt van hele haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 15 minuten;
  • snelkokende havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 5 minuten;
  • instant havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, voorgekookt; bevat vaak toegevoegde smaakmakers, zoals suiker en zout.

Volgens deskundigen is havermout een gezonde toevoeging aan het dagelijks dieet, omdat het tijdens de spijsvertering bindt met galzout, waardoor dit niet geresorbeerd wordt maar via de ontlasting het lichaam verlaat. Omdat galzouten in het lichaam gemaakt worden uit cholesterol, biedt het regelmatig eten van havermout een natuurlijke manier om de cholesterolspiegel omlaag te brengen.

Haver is van nature glutenvrij. Omdat haver, haverkorrels, havermout en havermeel vaak verwerkt worden in bedrijven waar ook tarwe verwerkt wordt, kunnen ze gluten bevatten en zijn daardoor vaak niet geschikt voor een glutenvrij dieet[1]. Glutenvrije havermout is verkrijgbaar.

Havermout is productieverhogend bij borstvoeding, wat inhoudt dat er meer melk geproduceerd wordt.

Graanvlokken[bewerken]

Van andere granen worden op dezelfde wijze graanvlokken gemaakt, die bijvoorbeeld worden gebruikt in muesli en andere ontbijtgranen.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]