Havermoutshow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Havermoutshow
Presentatie Tom Mulder
Karel van Cooten
Rob van Someren
Ferdinand Fransen
Hanno Dik
Patrick Kicken
Peter Plaisier
Uitzendingen
Tijdstip 07:00-09:00
Omroep TROS
Radiostation Hilversum 3
Radio 3
Radio 2
Periode 1979-2003
Portaal  Portaalicoon   Media

De Havermoutshow was een radioprogramma dat tussen donderdag 5 april 1979 en zaterdag 4 oktober 2003 door de TROS werd uitgezonden op Hilversum 3 , Radio 3 en Radio 2. Het was hiermee een van de langstlopende programma's uit de geschiedenis van de Nederlandse radio. De naam van het programma verwees naar een ontbijt met havermoutpap. In de eerste periode was het programma elke donderdagochtend tussen 7:00 en 9:00 uur te horen. Toen de TROS door de invoering van de nieuwe horizontale programmering op Radio 3 per zondag 4 oktober 1992 de zondag als vaste uitzenddag kreeg, verhuisde het programma mee naar de zondagochtend, waar het tussen 7:00 en 9:00 uur te horen was. Op 20 april 1992 verhuisde het programma naar de maandagochtend op Radio 2, als vervanger voor het programma Maat in de Morgen van Ferry Maat, alwaar het liep tot 26 december 1994.[1] Door het vertrek van Veronica uit het publieke bestel per 1 september 1995, kreeg de TROS de zaterdag als nieuwe uitzenddag op Radio 3FM en zodoende keerde het programma per zaterdag 2 september 1995 weer terug op de nationale popzender, nu tussen 6:00 en 9:00 uur, tot en met de laatste uitzending op zaterdag 4 oktober 2003.

De eerste presentator was Tom Mulder en de begintune van het programma was het nummer Scarlett O'Hara van Jet Harris & Tony Meehan uit 1963. Aangezien Tom Mulder een tram- en treinfanaat is, had hij ook een speciale versie van dit nummer gemaakt door allerlei stoomfluiten en andere treingeluiden door het nummer te mixen. Tom Mulder was voor de invoering van de Havermoutshow vanaf 23 augustus 1973 ook al op hetzelfde tijdstip op donderdagochtend op Hilversum 3 te horen onder zijn piratennaam Klaas Vaak, het programma had toen de naam Vaak 's Ochtends[2], hoewel het programma ook wel werd aangeduid met de overkoepelende Hilversum 3-naam Drie op je boterham voor alle ochtendshows op Hilversum 3.

Het weerbericht werd altijd verzorgd door een luisteraar die zijn eigen weerbericht mocht doorgeven en daarna uitgebreid aan alle familie en vrienden de groeten mocht doen. Luisteraars konden verzoekplaatjes aanvragen voor jarigen waarbij Tom Mulder dan uitgebreid de felicitaties overbracht. Mulder noemde het programma altijd verkort de H-show. Om 7.30 uur werd er speciale muziek gedraaid om mee te kunnen doen met de ochtendgymnastiek. De uitzending van donderdag 15 april 1982 was een speciale, extra lange live uitzending vanuit Londen bij de BBC met medewerking van de Engelse DJ Benny Brown. Tijdens de jaren dat Tom Mulder de show presenteerde, was het een van de meest beluisterde radio programma's met naar verluidt meer dan 3 miljoen luisteraars.

Na het gedwongen vertrek van Tom Mulder bij de TROS per 30 juni 1988 namen andere dj's het programma over, waaronder Karel van Cooten, Hanno Dik, Rob van Someren en Patrick Kicken. Peter Plaisier was sinds zaterdag 5 juni 1999 de laatste presentator van het programma, waarna het tijdslot werd overgenomen door dj Corné Klijn met het programma Corné & Co. Op zaterdagochtend vanaf 10 juni 2000 was een periode Diana Woei als weervrouw te horen met haar 'Woeibericht' rond 8.30 uur.

Volgens een in medio 1979 uitgezonden promo zou de Havermoutshow op dat moment met meer dan twee miljoen luisteraars het best beluisterde ochtendradioprogramma op de Nederlandse radio zijn.