Havermoutshow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Havermoutshow was een radioprogramma dat tussen donderdag 11 mei 1978 en zaterdag 4 oktober 2003 door de TROS werd uitgezonden op Hilversum 3 en Radio 3. Het was hiermee een van de langstlopende programma's uit de geschiedenis van de Nederlandse radio. De naam van het programma verwees naar een ontbijt met havermoutpap. In de eerste periode was het programma elke donderdagochtend tussen 7:00 en 9:00 uur te horen. Toen de TROS door de invoering van de horizontale programmering op Radio 3 per 5 oktober 1992 de zaterdag als vaste uitzenddag kreeg, verhuisde het programma mee naar de zaterdagochtend, waar het tussen 6:00 en 9:00 uur te horen was.

De eerste presentator was Tom Mulder en de begintune van het programma was het nummer Scarlett O'Hara van Jet Harris & Tony Meehan uit 1963 en in de tijd dat Mulder het programma presenteerde werd deze tune voorafgegaan door de woorden Hé dit is de donderdag hier is de TROS op drie, Tom Mulder, op staan wakker worden, wakker worden. Aangezien Tom Mulder een tram en treinfanaat is, had hij ook een speciale versie van dit nummer gemaakt door allerlei stoomfluiten en andere treingeluiden door het nummer te mixen.

Het weerbericht werd altijd verzorgd door een luisteraar die zijn eigen weerbericht mocht doorgeven en daarna uitgebreid aan alle familie en vrienden de groeten mocht doen. Luisteraars konden verzoekplaatjes aanvragen voor jarigen waarbij Tom Mulder dan uitgebreid de felicitaties overbracht. Mulder noemde het programma altijd verkort de H-show. Om 7.30 uur werd er speciale muziek gedraaid om mee te kunnen doen met de ochtendgymnastiek. De uitzending van donderdag 15 april 1982 was een speciale, extra lange live uitzending vanuit Londen bij de BBC met medewerking van de Engelse DJ Benny Brown. Tijdens de jaren dat Tom Mulder de show presenteerde, was het een van de meest beluisterde radio programma's met naar verluidt meer dan 3 miljoen luisteraars.

Na het gedwongen vertrek van Tom Mulder bij de TROS per 30 juni 1988 namen andere dj's het programma over, waaronder Karel van Cooten, Hanno Dik, Rob van Someren en Patrick Kicken. Peter Plaisier was sinds zaterdag 5 juni 1999 de laatste presentator van het programma, waarna het tijdslot werd overgenomen door dj Corné Klijn met het programma Corné & Co. Op zaterdagochtend vanaf 10 juni 2000 was een periode Diana Woei als weervrouw te horen met haar 'Woeibericht' rond 8.30 uur.

Volgens een in medio 1979 uitgezonden promo zou de Havermoutshow op dat moment met bijna twee miljoen luisteraars het best beluisterde ochtendradioprogramma op de Nederlandse radio zijn.