He-Man and the Masters of the Universe (2002)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
He-Man and the Masters of the Universe
Genre Animatie
Actie
Sciencefiction
Originele stemmen Cam Clarke
Gary Chalk
Brian Dobson e.a.
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series He-Man and the Masters of the Universe (1983)
Uitzendingen
Start 16 augustus 2002
Einde 10 januari 2004
Afleveringen 39
Seizoenen 2
Netwerk of omroep Cartoon Network
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

He-Man and the Masters of the Universe is een Amerikaanse animatieserie uit 2002. Het is een geactualiseerde versie van Filmations originele serie met dezelfde titel uit de jaren tachtig en werd, evenals het weinig populaire The New Adventures of He-Man uit 1990, geproduceerd om Mattels speelgoedlijn Masters of the Universe nieuw leven in te blazen. In Nederland werd de reeks sinds 24 mei 2003 uitgezonden op Fox Kids en in Vlaanderen sinds 28 mei 2003 op VT4.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De serie begint met een driedelig vervolgverhaal waarin de basis wordt gelegd voor de nakomende afleveringen:

Ooit was er een tijd hevige beroering die de planeet Eternia in haar greep hield, maar sinds Skeletor en zijn trawanten enkele jaren geleden naar het duistere Snake Mountain werden verdreven en vastgezet achter een enorme magische wand, is Eternia weer een veilige plek. Op de dag van Prince Adams zestiende verjaardag weten de slechteriken echter door de wand heen te breken en Skeletor is van plan zijn scepter te zwaaien over de planeet.

De tovenares van Castle Grayskull bemerkt de uitbraak en ontbiedt Man-At-Arms, hoofd beveiliging in het rijk van King Randor. Man-At-Arms moet Prince Adam, Randors verwende tienerzoon, met zich meenemen naar Grayskull, waar de tovenares hem vertelt dat het kwaad onderweg is. Het is Adams lot om het rijk te beschermen in de gedaante van de krijger He-Man. Slechts enkelen zullen op de hoogte zijn van deze geheime tweede persoonlijkheid. Adam vindt dit alles maar onzin en vertrekt. Terug bij het paleis blijkt er een hevig gevecht te hebben plaatsgehad en zijn vader is door Skeletor en zijn manschappen gevangengenomen.

Adam, zijn goede vriendin Teela en Man-At-Arms achtervolgen Randors ontvoerders, maar worden in het bos door hen in een hinderlaag gelokt. Adam weet te ontkomen en keert terug naar Castle Grayskull, waar hij de tovenares laat weten zijn lot te aanvaarden. Hij krijgt zijn magische Power Sword, dat hij gebruikt om in He-man te veranderen en wijst zijn huistijger Cringer aan als helper. Daarop verandert de tovenares de tijger in Battle Cat en samen gaan ze terug naar het bos en redden zijn vader uit de klauwen van Skeletor. Teela heeft echter alleen gezien dat Adam vluchtte en zal altijd blijven vinden dat hij een grote lafaard is.

In het tweede seizoen vindt een verschuiving plaats en worden King Hiss met zijn volgers, de Snake Men, de primaire tegenstanders van He-Man en de zijnen.

Vergelijking met de eerste incarnatie[bewerken | brontekst bewerken]

Waar de personages in Filmations versie nogal eendimensionaal waren, wordt in er deze uit 2002 dieper ingegaan op hun achtergrond en het hoe en waarom van hun acties. Te zien is bijvoorbeeld dat Skeletor ooit een 'normaal' gezicht had en hoe dat veranderde in een schedel. Daarnaast kwamen enkele personages, zoals Stinkor, waarvan in de jaren tachtig reeds actiefiguren waren gemaakt, voor het eerst voor in een tekenfilm.

Het aantal stemacteurs was ook beduidend hoger dan bij de originele versie. Werd het overgrote deel van de stemmen in de jaren tachtig nog ingesproken door vier man, in de nieuwe versie bestond alleen al de centrale cast uit meer dan het dubbele.

Het verschil tussen Prince Adam en zijn geheime alter ego He-Man bestond in de jaren tachtig slechts uit het verschil in kledij. Desondanks zag vriend noch vijand de gelijkenis. In de nieuwe tekenfilmserie verandert Prince Adam van een slanke zestienjarige jongeling in een grote krijger met bijpassende zware stem en brede borstkas.

De geactualiseerde versie vertoont naast deze verschillen vooral gelijkenissen met (en verwijzingen naar) het origineel. Elke aflevering van het origineel begon bijvoorbeeld met een monoloog van He-Man alias Prince Adam, die in ruim een minuut uitlegt hoe hij aan zijn krachten kwam en wie zijn vrienden en vijanden zijn. In de nieuwe versie wil hij hetzelfde verhaal afsteken, maar wordt bruut verstoord door een exploderend projectiel, waarna in twintig seconden alle belangrijke personages in beeld verschijnen.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1

  1. The Beginning, Part 1
  2. The Beginning, Part 2
  3. The Beginning, Part 3
  4. The Courage of Adam
  5. Sky War
  6. The Deep End
  7. Lessons
  8. Siren's Song
  9. The Ties That Bind
  10. Dragon's Brood
  11. Turnabout
  12. Mekaneck's Lament
  13. Night of the Shadow Beasts
  14. Underworld
  15. The Mystery of Anwat Gar
  16. The Monster Within
  17. Roboto's Gambit
  18. Trust
  19. Orko's Garden
  20. Buzz-Off's Pride
  21. Snake Pit
  22. The Island
  23. The Sweet Smell of Victory
  24. Separation
  25. Council of Evil, Part 1
  26. Council of Evil, Part 2

Seizoen 2

  1. The Last Stand
  2. To Walk with Dragons
  3. Out of the Past
  4. Rise of the Snakemen, Part 1
  5. Rise of the Snakemen, Part 2
  6. The Price of Deceit
  7. Of Machines and Men
  8. Second Skin
  9. The Power of Grayskull
  10. Web of Evil
  11. Rattle of the Snake
  12. History
  13. Awaken the Serpent

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]