Heb medelij, Jet!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heb Medelij, Jet
Regie Frans Weisz
Producent Rob du Mée
Park Film
Scenario Dimitri Frenkel Frank
Rob du Mée
Hoofdrollen John Kraaijkamp sr.
Piet Römer
Elsje de Wijn
Ton van Duinhoven
Muziek Ruud Bos
Cinematografie Ferenc Kálmán Gáll
Première 2 oktober 1975
Genre komedie
Speelduur 100 minuten
Taal Nederlands
Land Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Heb Medelij, Jet is een Nederlandse speelfilm uit 1975 geregisseerd door Frans Weisz met in de hoofdrollen John Kraaijkamp sr. en Piet Römer.

De film gaat over twee vrienden die elkaar na tien jaar weer ontmoeten en de provincie intrekken om mensen op te lichten. Het budget van de film werd overschreden en de productiemaatschappij ging failliet. De film is gebaseerd op het boek Geef die mok eens door, Jet! van Heere Heeresma.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Tim is handelsreiziger, op het eerste gezicht een keurige man, getrouwd met Jet en met twee kinderen. Niemand weet echter dat hij in het verleden minder zuiver op de graat was. Hij vormde toen een oplichtersduo met zijn vriend Bodde. Op zekere dag komt Tim Bodde weer tegen. De mannen hebben elkaar in tien jaar niet meer gezien. Ze vieren de hereniging uitbundig en Bodde vertelt dat hij nog altijd bezig is met zijn oplichterstrucs.

Bodde neemt 'Timmie', zoals hij zijn oude vriend noemt, weer op sleeptouw onder het roepen van de kreet: 'lachen, lachen, lachen". Samen maken ze een tocht door Friesland en later Brabant en Limburg. Onderweg lichten ze allerlei mensen op. Zo "bevrijden" ze een bruidspaar van hun bruiloftscadeaus, doen ze zich voor als landmeters en weten ze voor 375 gulden een oud broodrooster als muziekdoos te verkopen aan een rijke dame. En passant verleiden ze de jonge onschuldige Friezin Aafke om met hen mee te trekken.

Tim begint zich echter steeds schuldiger te voelen. Hij had Jet, zijn vrouw, verteld dat het iets later zou worden, maar inmiddels is het wel heel laat geworden. Daarnaast is hij verliefd geworden op de mooie Aafke. Hij belt nog trouw vanuit iedere telefooncel die hij tegenkomt met de mededeling dat het weer later wordt, maar zijn excuses raken uitgeput.

Als Bodde probeert een verzameling tuinkabouters als religieuze beelden aan een pastoor te verkopen horen ze dat de politie op zoek is naar een oplichtersduo. Maar dat blijken Kwint en Dolores te zijn, een ander oplichtersduo. Die zijn bezig met hun Hutchinsoncrèmetruc.

Het avontuur van Tim eindigt als hij en Bodde Kwint en Dolores tegenkomen. Het duo probeert Bodde en Tim op te lichten en vice versa. Tim moet met lede ogen toezien hoe Kwint Aafke inpalmt en haar inlijft bij zijn 'bende'. Als Bodde ook vertrekt, maakt Tim zich op voor de terugkeer naar de warmte van zijn gezin. Hij weet nu dat het oplichtersbestaan niets voor hem is.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Kraaykamp sr., Johnny Johnny Kraaykamp sr. Tim hoofdrol
Römer, Piet Piet Römer Bodde hoofdrol
Wijn, Elsje de Elsje de Wijn Aafke
Duinhoven, Ton van Ton van Duinhoven Kwint
Bierman, Ronny Ronny Bierman Dolores
Alma, Henny Henny Alma Moeder Terpstra
Doting, Gerard Gerard Doting Vader Terpstra
Biesterveld, Bram Bram Biesterveld Conducteur
Brandsma, Marjon Marjon Brandsma Teuntje
Vries, Rein Edzard de Rein Edzard de Vries Palstra
Grijn, Ger van der Ger van der Grijn Boer
Brink, Ellis van den Ellis van den Brink Nellie Steginga
Hagedoorn, Georgette Georgette Hagedoorn Tante Hilde
Hoogstra, Jaap Jaap Hoogstra Pastoor
Juray, Jan Jan Juray Meneer Borstelmans
Kok, Mimi Mimi Kok Vrouw in publiek
Kroon, Pieter Pieter Kroon Abe
Lange, Anny de Anny de Lange Mevrouw Van Haeften
Lutz, Pieter Pieter Lutz Ober
Made, Sacco van der Sacco van der Made Winkelier
Pont, Theo Theo Pont Militaire politieagent
Popper, Tonny Tonny Popper Servent
Verstraete, Jeanne Jeanne Verstraete Beppe
Radier, Roelant Roelant Radier De hennepman
Teulings, Jan Jan Teulings Oom
Thoolen, Gerard Gerard Thoolen Bruidegom
Weller, Elly Elly Weller Aafkes moeder
Wama, Dick Dick Wama Bas

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Auteur Heere Heeresma schreef in 1968 "Geef die mok eens door, Jet!, een avontuurlijk verhaal vol gruwel en geweld". Het boekje was bijzonder populair bij middelbare scholieren, vooral vanwege het onopgesmukte taalgebruik en uiteraard de geringe omvang. Dimitri Frenkel Frank schreef een scenario voor een speelfilm, waarbij hij het boek behoorlijk bewerkte. Van een ietwat treurig stemmende roman werd het een komedie, waarbij de naamloze hoofdfiguur een naam krijgt (Tim). Heeresma speelde geen rol bij de totstandkoming van het scenario, zoals kennelijk wel vaker gebruikelijk.[1]

Producent Rob du Mée schreef mee aan het scenario en wilde het produceren. Du Mée had een aantal succesvolle films geproduceerd, zoals De inbreker (1972), The Family (1973), Mariken van Nieumeghen (1974) en Rooie Sien (1975) en wilde met Heb Medelij, Jet! of Heb Melij, Jet, zoals de film zou heten, een nieuwe parel toevoegen aan zijn successen. Hij vond regisseur Frans Weisz (die ook de regie had gedaan van De inbreker en Rooie Sien) bereid de regie in handen te nemen.

Weisz wilde graag Peter Faber en Rijk de Gooyer casten in de rollen van Tim en Bodde, maar Du Mée zag niets in Faber. John Kraaijkamp werd aangetrokken voor de rol van Bodde en de verwachting was dat De Gooyer en Kraaykamp net als in Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming (1975) weer samen zouden samenspelen. De Gooyer trok zich echter terug en vervolgens werd Piet Römer aangetrokken. Du Mée speelde nog even met het idee om Rudi Carrell en Piet Bambergen aan te trekken, maar liet het uiteindelijk bij Römer en Kraaykamp.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De opnamen begonnen in een ruzieachtige sfeer. Weisz en Du Mée waren het vaak oneens en toen de opnamen eindelijk begonnen, nam Weisz uitgebreid de tijd. Het budget werd ruim overschreden en Park Films, de productiemaatschappij van Du Mée, ging failliet. De film deed het slecht in de bioscopen en werd alleen geprezen vanwege het prachtige camerawerk.