Hebe (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hebe

Hebe (Oudgrieks: Ἥβη / Hêbê) was in de oud-Griekse godsdienst de godin van de jeugd. Ze was een dochter van Zeus en Hera. Zij was schenkster van de goden op de Olympus.

Functie[bewerken]

Oorspronkelijk vertegenwoordigde Hebe als natuurgodin de opbloeiende natuur in de lente. Gaandeweg raakte deze betekenis op de achtergrond. Hebe kreeg als nieuwe taak om aan de overige goden nectar te schenken, waardoor de goden onsterfelijk en eeuwig jong bleven. Uiteindelijk werd deze taak weer overgenomen door Ganymedes.

Mythe[bewerken]

Ze trouwde met Herakles, die zich met Hera had verzoend en onder de onsterfelijken was opgenomen. Met hem kreeg ze twee zonen, Alexiares en Aniketos. In Athene waren er voor Herakles en Hebe gemeenschappelijke altaren.

In Phlius werd ze samen met Ganymedes vereerd en kreeg ze de naam Ganymeda.

In de beeldende kunst[bewerken]

Hebe is niet vaak uitgebeeld in de beeldhouwkunst. Als dat wel gebeurde, werd ze uiteraard voorgesteld als een mooie en jeugdige vrouw,

Eredienst[bewerken]

In de eredienst kreeg Hebe niet veel aandacht. Vermoedelijk werd ze veelal samen met haar moeder Hera vereerd. Ook werd ze wel in verband gebracht met Dionysos.

Trivia[bewerken]

Op 12 november 1901 is het Letterkundig Dispuutgezelschap binnen het Amsterdamsch Studenten Corps opgericht onder de naam H.E.B.E.

Referentie[bewerken]