Hebreeën (Bijbel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hebreeën is een term uit de Hebreeuwse Bijbel. De aanduiding komt op diverse plaatsen in de Hebreeuwse Bijbel voor, maar de wisselende context waarin de aanduiding gebruikt wordt maakt het lastig de precieze betekenis ervan vast te stellen. De aanduiding wordt 33 keer gebruikt, waarvan maar vier keer in teksten van na het koninkrijk van David.

Vaak wordt de aanduiding Hebreeën gebruikt om te verwijzen naar de Israëlieten ter onderscheiding van andere naburige volken. Op deze manier wordt het begrip onder andere gebruikt in de verhalen rond de strijd met de Filistijnen en rond het verblijf in Egypte en de daarop volgende uittocht. Ook als de profeet Jona zichzelf een Hebreeër noemt (Jona 1:9) wordt waarschijnlijk het volk bedoeld. Bij de aanduiding in Genesis 14:13, waar Abraham een Hebreeër wordt genoemd, is niet duidelijk of het hier gaat om een nationaliteit, dan wel om een sociale klasse of maatschappelijke stand.

Het begrip wordt ook wel in verband gebracht met de in Genesis 10:21 en 24 genoemde Eber, in welk geval het de aanduiding zou zijn van de groep volken die van Eber afstammen en het dus een bredere betekenis zou hebben dan Israëlieten. Deze bredere betekenis wordt ondersteund door onder andere I Samuel 14. Mogelijk is dit onderscheid later verdwenen.

Nog een ander verband zou er kunnen bestaan met het Hebreeuwse begrip heber (Hebreeuws: עברי) dat overkant of oversteken betekent. Hebreeën zouden dan mensen van de overkant van de Eufraat of van de overkant van de Jordaan zijn.

Exodus 21 en Jeremia 34 lijken te suggereren dat Hebreeër de maatschappelijke positie van slaaf aanduidt. De uitleg van de aanduiding van Hebreeër voor een maatschappelijke groepering heeft sommige uitleggers ertoe gebracht een verband te leggen tussen Hebreeën en de Habiru.

In het christelijke Nieuwe Testament komt de aanduiding ook voor, bijvoorbeeld in de 2 Korintiërs 11:22, Filippenzen 3:5 en in de titel van de Brief aan de Hebreeën. Deze titel is echter niet afkomstig van de auteur van het betreffende boek.

Zie ook[bewerken]