Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hebreeuwse Universiteit)
Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem
האוניברסיטה העברית בירושלים
Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem
Motto Veritas
Locatie Vlag van Israël Scopusberg, Givat Ram in Jeruzalem, Rehovot, Israël
Opgericht 1918
Type Privé
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
de openingsceremonie in Scopusberg - 1925
Academie voor de Hebreeuwse Taal
Bezalel Academy of Art and Design - de nationale kunstacademie van Israël

De Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (Hebreeuws: האוניברסיטה העברית בירושלים - ha-Universita ha-Ivrit B'irushalayim, Arabisch: الجامعة العبرية في القدس - al-Ǧāmiʻah al-ʻIbriyyah fil-Quds, Engels: Hebrew University of Jerusalem, afgekort HUJI) is een van de oudste van de acht universiteiten in Israël, opgericht in 1925 op de Scopusberg. Het is ook een van de grootste en meest vooraanstaande instituten voor hoger onderwijs en onderzoek in het land.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de idealen van de zionistische beweging was om een Hebreeuwse universiteit op te richten in het 'Het land van Israël' (Palestina). De oprichting van de universiteit werd al op de Kattowitz-conferentie van 1884 voorgesteld. Een voorstander voor dat idee was de Joods-Amerikaanse natuurkundige Albert Einstein die later als lid van de Raad van Bestuur aftrad uit protest tegen het beleid. Zijn persoonlijke eigendom (inclusief imago) en zijn geschriften zijn aan de universiteit nagelaten.

Tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 werd de universiteit meerdere malen aangevallen door Arabische milities. Toen een medisch konvooi van het met de universiteit geaffilieerde Hadassah Ziekenhuis werd aangevallen, werd besloten om de universiteit op de Scopusberg te sluiten. Daarvoor in de plaats werd de Givat Ram-campus in West-Jeruzalem ontwikkeld.

Na de bezetting van Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967, vestigde de universiteit zich weer op de Scopusberg en werd vervolgens gerenoveerd. In 1981 was de renovatie klaar en werd het weer de hoofdcampus van de universiteit.

Op 31 juli 2002 liet een Palestijnse constructiewerker[bron?] een bom exploderen in het Frank Sinatra-restaurant van de universiteit, rond 13:30 uur. Negen mensen kwamen hierbij om, en 85 gewonden vielen, waarvan 14 ernstig. De meeste gewonden waren tussen de 18 en 30 jaar oud. De dader bleek een pakketje, met daarin de bom, te hebben achtergelaten in het restaurant, kort voordat de bom explodeerde. Hamas claimde de verantwoordelijkheid.[1][bron?]

Bekende (voormalige) stafleden[bewerken | brontekst bewerken]

Alumni[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hebrew University of Jerusalem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. https://web.archive.org/web/20101213041417/http://www.mfa.gov.il/mfa/mfaarchive/2000_2009/2002/7/Terrorist%20bombing%20at%20Hebrew%20University%20cafeteria%20-