Hec Leemans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hec Leemans
Hec Leemans
Hec Leemans
Algemene informatie
Volledige naam Hector Leemans
Geboren Temse, 28 januari 1950
Land België
Werk
Genre Strips
Stroming Vlaamse school
Bekende werken Bakelandt,

F.C De Kampioenen

Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Hector (Hec) Leemans (Temse, 28 januari 1950) is een Vlaamse striptekenaar en -auteur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn eerste commerciële strip was een gagreeks rond Circus Maximus, begonnen in 1969. Deze strips verschenen in het Nederlandse stripblad Eppo (1977) en later ook in Robbedoes en in het Suske en Wiske weekblad.

Hij is vooral bekend door Bakelandt. Het eerste verhaal in deze reeks verscheen vanaf 20 oktober 1975 in de kranten Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet. Voor de scenario's was Daniël Jansens verantwoordelijk, maar na de dood van deze laatste nam Hec Leemans ook de scenario's voor zijn rekening. In 1990 begon hij met twee nieuwe reeksen: Nino, getekend door Dirk Stallaert, en de strip Kowalsky. In 1997 maakte Hec Leemans een stripreeks met de figuren van de één-reeks FC De Kampioenen. Mede dankzij de enorme populariteit van de televisieserie, werd ook deze humoristische reeks met dezelfde titel een succes. Tom Bouden assisteert hem bij deze reeks. Hij bedacht ook het scenario van de strips van W817 gebaseerd op een televisiereeks op Ketnet. Nu werkt hij mee aan de spin-off Vertongen & Co. In 2011 kwam hij met het idee voor een Kampioenenfilm. Hij vormde een scenaristenteam met Bart Cooreman, Johan Gevers en An Swartenbroekx. Vanaf 18 december 2013 was de film Kampioen zijn blijft plezant in de zalen. In 2014 schreef hetzelfde scenaristenteam een verhaal voor de tweede Kampioenenfilm.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1977 werden Hec Leemans en Daniël Jansens onderscheiden met de Stripgidsprijs (Tegenwoordig de Bronzen Adhemar). Dit is de hoogste onderscheiding die men in Vlaanderen als stripauteur kan krijgen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]