Heel Holland Bakt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heel Holland bakt
Genre Kookprogramma
Speelduur 50 minuten
Presentatie Martine Bijl (2013-2015)
Jury Robèrt van Beckhoven (2013-heden)
Janny van der Heijden (2013-heden)
Regie Armando de Boer
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 5 juni 2013
Afleveringen 24
Seizoenen 3
Netwerk of omroep Omroep MAX
Zender Nederland 1 (2013)
NPO 1 (2014-heden)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Robèrt van Beckhoven, jurylid van Heel Holland Bakt

Heel Holland Bakt is een televisieprogramma van Omroep MAX waarin tien Nederlanders strijden om de titel "beste thuisbakker van Nederland". Het wordt gepresenteerd door Martine Bijl en een tweekoppige jury die bestaat uit banketbakker Robèrt van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden. Het eerste seizoen werd uitgezonden vanaf 5 juni 2013. Het tweede seizoen begon op 7 september 2014 en het derde op zondag 6 september 2015.

Het programma wordt opgenomen in de tuin van Kasteel Broekhuizen nabij het Utrechtse Leersum.[1][2]

Oorsprong en licentie[bewerken]

Het programma vindt zijn oorsprong in het Engelse The Great British Bake Off, dat sinds 2010 wordt uitgezonden op BBC Two. Omroep Max kocht een licentie voor de productie van de Nederlandse variant van BBC World voor in totaal 3 seizoenen. De Benelux merkrechten van de naam en het logo; alsmede het recht op commerciële exploitatie ligt bij BBCW.[3]

Opzet[bewerken]

Heel Holland Bakt is een wedstrijd om de titel "beste thuisbakker van Nederland". Iedere aflevering heeft een thema. In elke aflevering voeren de kandidaten drie opdrachten uit:

  1. Signatuuropdracht. Bij deze opdracht moeten de kandidaten een klassiek recept bakken, maar ze moeten hier hun eigen wending aan geven.
  2. Technische opdracht. Hierbij krijgen de kandidaten een lijst met ingrediënten van een bepaald recept en moeten ze zien uit te vinden hoe het product dient te worden bereid. Deze opdracht wordt door de jury blind gejureerd.
  3. Spektakelstuk. Bij deze opdracht maken de kandidaten een ingewikkelder product, waaraan ze eveneens een eigen draai moeten geven.

Seizoen 1[bewerken]

Het eerste seizoen 1 van Heel Holland Bakt begon op 5 juni 2013, bestond uit acht afleveringen en werd gewonnen door Rutger van den Broek (27).

IN Deelnemer is door naar de volgende aflevering
UIT Deelnemer is niet door naar de volgende aflevering
TOP Deelnemer is meesterbakker van de week
Deelnemer Aflevering 1: Cake Aflevering 2: Klassiek Aflevering 3: Brood Aflevering 4: Koekjes Aflevering 5: Dessert Aflevering 6: Hartig Aflevering 7: Franse keuken Aflevering 8: Finale
Rutger TOP IN IN TOP IN IN TOP Winnaar
Narcis IN TOP IN IN IN TOP IN Verliezend finalist
Evert IN IN IN IN IN IN IN Verliezend finalist
Matthieu IN IN TOP IN TOP IN UIT
Emma IN IN IN IN IN UIT
Jolanda IN IN IN IN UIT
Georges IN IN IN UIT
Ruth IN IN UIT
Erna IN UIT
Annelies UIT

Seizoen 2[bewerken]

Het tweede seizoen begon op 7 september 2014 en bestond ook uit acht afleveringen. De winnaar van dit seizoen werd Menno de Koning (35). De kijkcijfers waren hoog (in het tweede seizoen steeds boven de twee miljoen).

IN Deelnemer is door naar de volgende aflevering
UIT Deelnemer is niet door naar de volgende aflevering
Deelnemer Aflevering 1 Aflevering 2 Aflevering 3 Aflevering 4 Aflevering 5 Aflevering 6 Aflevering 7 Aflevering 8
Menno IN IN IN IN IN IN IN Winnaar
Anouk IN IN IN IN IN IN IN Verliezend finalist
Beth IN IN IN IN IN IN IN Verliezend finalist
Jacques IN IN IN IN IN IN UIT
Corina IN IN IN IN IN UIT
Karin IN IN IN IN UIT
Victor IN IN IN UIT
Martijn IN IN UIT
Fleur IN UIT
Ton UIT

Seizoen 3[bewerken]

Het derde seizoen begon op 6 september 2015. Tijdens de uitzendperiode van seizoen 3 kreeg Martine Bijl een hersenbloeding, maar in overleg met de familie bleven de uitzendingen doorgaan. Dit was mogelijk omdat de finale al was opgenomen ten tijde van de hersenbloeding. Door de hersenbloeding kon Bijl echter de voice-over van de finale niet inspreken. Dit heeft jurylid Janny van der Heijden daarom voor haar gedaan.[4] De winnares van het 3e seizoen was Sarena Solari (30) uit Muntendam.

IN Deelnemer is door naar de volgende aflevering
UIT Deelnemer is niet door naar de volgende aflevering
TOP Deelnemer is meesterbakker van de week
Deelnemer Aflevering 1: Holland Aflevering 2: Mierzoet Aflevering 3: Cake Aflevering 4: Brood Aflevering 5: Frans Aflevering 6: Klassiek Aflevering 7: Halve finale Aflevering 8: Finale
Sarena IN TOP IN IN IN TOP IN Winnaar
Farida IN IN IN IN IN IN TOP Verliezend finalist
Martine IN IN TOP IN IN IN IN Verliezend finalist
Michiel TOP IN IN IN TOP IN UIT
Aat IN IN IN IN IN UIT
Maartje IN IN IN TOP UIT
Jaap IN IN UIT
Filiz IN IN UIT
Fina IN UIT
Joris UIT

Seizoen 4[bewerken]

Aangezien Martine Bijl nog niet genoeg hersteld was om de opnames van het vierde seizoen bij te wonen, werd de presentatie overgenomen door André van Duin. Deze zal aan Bijl teruggegeven worden wanneer zij daar klaar voor is.[5]. Het vierde seizoen zal van start gaan op 4 september 2016.

Overtreding Mediawet[bewerken]

Op 17 maart 2015 legde het Commissariaat voor de Media het programma een boete op van 162.000 euro vanwege het inhaken van Ahold en Bol.com bij het programma met Heel Holland Bakt-producten, waarbij het logo van het programma werd gebruikt. Hoewel de licentie daarvoor niet door BBC World was verstrekt, rekende het commissariaat het de omroep zwaar aan een contract met BBC World te hebben gesloten dat overtreding van de Mediawet mogelijk maakte.[3] Omroep Max heeft aangekondigd bezwaar aan te tekenen.