Heel Holland Bakt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heel Holland bakt
Genre Kookprogramma
Speelduur 50 minuten
Presentatie Martine Bijl
Jury Robèrt van Beckhoven
Janny van der Heijden
Regie Armando de Boer
Land van oorsprong Verenigd Koninkrijk
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 5 juni 2013
Afleveringen 16
Seizoenen 3
Netwerk Omroep MAX
Zender NPO 1
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Heel Holland Bakt is een televisieprogramma van Omroep MAX waarin tien Nederlanders strijden om de titel "beste thuisbakker van Nederland". Het wordt gepresenteerd door Martine Bijl en een tweekoppige jury die bestaat uit banketbakker Robèrt van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden. Het eerste seizoen werd uitgezonden vanaf 5 juni 2013. Het tweede seizoen begon op 7 september 2014 en het derde op zondag 6 september 2015.

Het programma wordt opgenomen in de tuin van Kasteel Broekhuizen nabij het Utrechtse Leersum.[1][2]

Oorsprong en licentie[bewerken]

Het programma vindt zijn oorsprong in het Engelse The Great British Bake Off, dat sinds 2010 wordt uitgezonden op BBC Two. Omroep Max kocht een licentie voor de productie van de Nederlandse variant van BBC World voor in totaal 3 seizoenen. De Benelux merkrechten van de naam en het logo; alsmede het recht op commerciële exploitatie ligt bij BBCW.[3]

Opzet[bewerken]

Heel Holland Bakt is een wedstrijd om de titel "beste thuisbakker van Nederland". Iedere aflevering heeft een thema. In elke aflevering voeren de kandidaten drie opdrachten uit:

  1. Signatuuropdracht. Bij deze opdracht moeten de kandidaten een klassiek recept bakken, maar ze moeten hier hun eigen wending aan geven.
  2. Technische opdracht. Hierbij krijgen de kandidaten een lijst met ingrediënten van een bepaald recept en moeten ze zien uit te vinden hoe het product dient te worden bereid. Deze opdracht wordt door de jury blind gejureerd.
  3. Spektakelstuk. Bij deze opdracht maken de kandidaten een ingewikkelder product, waaraan ze eveneens een eigen draai moeten geven.

Seizoen 1[bewerken]

Het eerste seizoen 1 van Heel Holland Bakt begon op 5 juni 2013, bestond uit acht afleveringen en werd gewonnen door Rutger van den Broek (27).

Seizoen 2[bewerken]

Het tweede seizoen begon op 7 september 2014 en bestond ook uit acht afleveringen. De winnaar van dit seizoen werd Menno de Koning (35). De kijkcijfers waren hoog (in het tweede seizoen steeds boven de anderhalf miljoen).

Seizoen 3[bewerken]

Het derde seizoen begon op 6 september 2015.

overtreding mediawet[bewerken]

Op 17 maart 2015 legde het Commissariaat voor de Media het programma een boete op van 162 000 Euro, vanwege het inhaken van Ahold en Bol.com bij het programma met "Heel Holland Bakt"-producten, waarbij het logo van het programma werd gebruikt. Hoewel de licentie daarvoor niet door BBC World was verstrekt, rekende het Commissariaat het de Omroep zwaar aan dat zij een contract had gesloten met BBC World dat overtreding van de mediawet mogelijk maakte.[3] Omroep Max heeft aangekondigd bezwaar aan te tekenen.