Heel Holland Bakt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heel Holland bakt
Genre Kookprogramma
Speelduur 50 minuten
Presentatie Martine Bijl (2013-2015)
André van Duin (2016-heden)
Jury Robèrt van Beckhoven (2013-heden)
Janny van der Heijden (2013-heden)
Regie Armando de Boer
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 5 juni 2013
Afleveringen 32
Seizoenen 4
Netwerk of omroep Omroep MAX
Zender NPO 1 (voorheen Nederland 1)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Robèrt van Beckhoven, jurylid van Heel Holland Bakt

Heel Holland Bakt is een televisieprogramma van Omroep MAX waarin tien Nederlanders strijden om de titel "beste thuisbakker van Nederland". Het werd in de eerste drie seizoenen gepresenteerd door Martine Bijl en in het vierde seizoen door André van Duin. De tweekoppige jury bestaat uit banketbakker Robèrt van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden. Het eerste seizoen werd uitgezonden vanaf 5 juni 2013. Het tweede seizoen begon op 7 september 2014, het derde op zondag 6 september 2015 en het vierde op 4 september 2016.

Het programma wordt opgenomen in de tuin van Kasteel Broekhuizen nabij het Utrechtse Leersum.[1][2]

Oorsprong en licentie[bewerken]

Het programma vindt zijn oorsprong in het Engelse The Great British Bake Off, dat sinds 2010 wordt uitgezonden op BBC Two. Omroep Max kocht een licentie voor de productie van de Nederlandse variant van BBC World voor in totaal 3 seizoenen. De Benelux merkrechten van de naam en het logo; alsmede het recht op commerciële exploitatie ligt bij BBCW.[3]

Opzet[bewerken]

Heel Holland Bakt is een wedstrijd om de titel "beste thuisbakker van Nederland". Iedere aflevering heeft een thema. In elke aflevering voeren de kandidaten drie opdrachten uit:

  1. Signatuuropdracht. Bij deze opdracht moeten de kandidaten een klassiek recept bakken, maar ze moeten hier hun eigen wending aan geven.
  2. Technische opdracht. Hierbij krijgen de kandidaten een lijst met ingrediënten van een bepaald recept en moeten ze zien uit te vinden hoe het product dient te worden bereid. Deze opdracht wordt door de jury blind gejureerd.
  3. Spektakelstuk. Bij deze opdracht maken de kandidaten een ingewikkelder product, waaraan ze eveneens een eigen draai moeten geven.

Seizoen 1[bewerken]

Het eerste seizoen 1 van Heel Holland Bakt begon op 5 juni 2013, bestond uit acht afleveringen en werd gewonnen door Rutger van den Broek.

Seizoen 2[bewerken]

Het tweede seizoen begon op 7 september 2014 en bestond ook uit acht afleveringen. De winnaar van dit seizoen werd Menno de Koning. De kijkcijfers waren hoog (steeds boven de twee miljoen).

Seizoen 3[bewerken]

Het derde seizoen begon op 6 september 2015. Tijdens de uitzendperiode van seizoen 3 kreeg Martine Bijl een hersenbloeding, maar in overleg met de familie bleven de uitzendingen doorgaan. Dit was mogelijk omdat de finale al was opgenomen ten tijde van de hersenbloeding. Door de hersenbloeding kon Bijl echter de voice-over van de finale niet inspreken. Dit heeft jurylid Janny van der Heijden daarom voor haar gedaan.[4] De winnares van het derde seizoen is Sarena Solari.

Seizoen 4[bewerken]

Aangezien Martine Bijl nog niet genoeg hersteld was van haar hersenbloeding in 2015 om de opnamen van het vierde seizoen bij te wonen, werd de presentatie overgenomen door André van Duin. Deze zou aan Bijl teruggegeven worden wanneer zij daar klaar voor was.[5] In dit seizoen werd voor het eerst ook iedere week een nabeschouwing uitgezonden onder de titel Smaakt naar meer. Hierin bespreekt Van Duin met drie bekende Nederlanders de aflevering van die week. De kandidaat die is afgevallen komt ook langs voor een terugblik op zijn of haar deelname. Er wordt geproefd van taarten of andere baksels die door mensen uit het publiek zijn gebakken. De winnaar van dit seizoen is Annemarie Pronk.

Heel Holland Bakt Kerst[bewerken]

In 2015 is er een driedelige kerstversie van Heel Holland Bakt uitgezonden met de naam Heel Holland Bakt Kerst. De vaste opzet van het programma bleef hierbij hetzelfde maar de baksels hebben allemaal een kerst- of winterthema. De kandidaten voor deze reeks afleveringen waren de nummers 2, 3 en 4 van seizoen 1, 2 en 3. Ondanks de hersenbloeding van Martine Bijl heeft ze alsnog de voice-over gedaan voor de kerstafleveringen. De winnaar van Heel Holland Bakt Kerst werd Michiel Sloff, die deelnam aan het derde seizoen van Heel Holland Bakt.

Overtreding Mediawet[bewerken]

Op 17 maart 2015 legde het Commissariaat voor de Media het programma een boete op van 162.000 euro vanwege het inhaken van Ahold en Bol.com bij het programma met Heel Holland Bakt-producten, waarbij het logo van het programma werd gebruikt. Hoewel de licentie daarvoor niet door BBC World was verstrekt, rekende het commissariaat het de omroep zwaar aan een contract met BBC World te hebben gesloten dat overtreding van de Mediawet mogelijk maakte.[3] Omroep Max heeft aangekondigd bezwaar aan te tekenen.