Heel Holland Bakt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heel Holland bakt
Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden zijn sinds het begin juryleden. Sinds seizoen 4 is de presentatie in handen van André van Duin.
Genre Kookprogramma
Speelduur 50–55 minuten
Presentatie Martine Bijl (2013–2015)
André van Duin (2016–heden)
Irene Moors (nabeschouwing seizoen 2019/2020)
Jury Robèrt van Beckhoven (2013–heden)
Janny van der Heijden (2013–heden)
Regie Armando de Boer
Dolf Gerbers
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 5 juni 2013
Afleveringen 61 (incl. kerstspecials)
Seizoenen 8
Netwerk of omroep Omroep MAX
Zender NPO 1 (voorheen Nederland 1)
NPO Zapp (Heel Holland Bakt Kids)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Heel Holland Bakt is een televisieprogramma van Omroep MAX waarin tien Nederlanders strijden om de titel "beste thuisbakker van Nederland". Het werd in de eerste drie seizoenen gepresenteerd door Martine Bijl en vanaf het vierde seizoen door André van Duin. De tweekoppige jury bestaat uit banketbakker Robèrt van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden. De eerste aflevering was te zien op 5 juni 2013. Bij elk seizoen wordt een seizoensboek uitgegeven met daarin de recepten van de baksels uit het programma, zodat mensen thuis kunnen meebakken met de bakkers in het programma. Dit boek is te bestellen op de site van het programma en verkrijgbaar in alle boekhandels.

Oorsprong en licentie[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma vindt zijn oorsprong in het Britse The Great British Bake Off, dat van 2010 tot 2013 uitgezonden werd op BBC Two en later op BBC One (2014-2016) en Channel 4 (2017-heden). Omroep MAX kocht een licentie voor de productie van de Nederlandse variant van BBC Worldwide voor in totaal drie seizoenen. De Benelux-merkrechten van de naam en het logo; alsmede het recht op commerciële exploitatie ligt bij BBCW.[1] Sinds 2017 wordt ook de originele Britse versie in Nederland uitgezonden. Deze wordt jaarlijks in de zomer uitgezonden op NPO 1. In december 2020 werd tevens de Belgische versie (Bake Off Vlaanderen) in Nederland uitgezonden. Deze werd van 15 t/m 24 december elke werkdag uitgezonden op NPO 1. Ook de Vlaamse versie van Heel Holland Bakt Kids werd in Nederland uitgezonden. Deze werd in het voorjaar van 2021 uitgezonden op NPO 3.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Heel Holland Bakt is een wedstrijd om de titel "beste thuisbakker van Nederland". Iedere aflevering heeft een thema. In elke aflevering voeren de kandidaten drie opdrachten uit, waarbij elk baksel binnen een bepaalde tijd af moet zijn:

  1. Signatuuropdracht. Bij deze opdracht moeten de kandidaten een klassiek recept bakken, maar ze moeten hier hun eigen draai aan geven.
  2. Technische opdracht. Hierbij krijgen de kandidaten een lijst met ingrediënten en een deel van een bepaald recept, en zo moeten ze uit zien te vinden hoe het product dient te worden bereid. Deze opdracht wordt door de jury blind gejureerd. Deze gaat daarom tijdens deze opdracht weg uit de tent.
  3. Spektakelstuk. Bij deze opdracht maken de kandidaten een ingewikkelder product, waaraan ze eveneens een eigen draai moeten geven.

Seizoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste seizoen van Heel Holland Bakt begon op 5 juni 2013, bestond uit acht afleveringen en werd gewonnen door Rutger van den Broek uit Hilversum.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweede seizoen begon op 7 september 2014 en bestond ook uit acht afleveringen. De winnaar van dit seizoen werd Menno de Koning uit Den Haag. De kijkcijfers waren hoog (steeds boven de twee miljoen).

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Het derde seizoen begon op 6 september 2015 en had acht afleveringen. Tijdens de uitzendperiode van seizoen 3 kreeg Martine Bijl een hersenbloeding, maar in overleg met de familie bleven de uitzendingen doorgaan. Dit was mogelijk omdat de finale al was opgenomen ten tijde van de hersenbloeding. Door de hersenbloeding kon Bijl echter de voice-over van de finale niet inspreken. Dit heeft jurylid Janny van der Heijden daarom voor haar gedaan.[2] De winnares van het derde seizoen werd Sarena Solari uit Muntendam.

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

Het vierde seizoen begon op 4 september 2016. Aangezien Martine Bijl nog niet genoeg hersteld was van haar hersenbloeding in 2015 om de opnamen van het vierde seizoen bij te wonen, werd de presentatie overgenomen door André van Duin. Deze zou aan Bijl teruggegeven worden wanneer zij daar klaar voor was.[3] Ze zal echter nooit meer terugkeren.[4]

De winnaar van dit seizoen werd Annemarie Pronk uit Den Haag. In dit seizoen werd voor het eerst ook iedere week een nabeschouwing uitgezonden onder de titel Smaakt naar meer (gebaseerd op The Great British Bake Off: An Extra Slice). Hierin bespreekt Van Duin met drie bekende Nederlanders de aflevering van die week. De kandidaat die is afgevallen komt ook langs voor een terugblik op zijn of haar deelname. Er wordt geproefd van taarten of andere baksels die door mensen uit het publiek zijn gebakken.

Seizoen 5[bewerken | brontekst bewerken]

Het vijfde seizoen begon op 3 september 2017. De presentatie van het programma was nogmaals in handen van André van Duin. De winnaar werd Hans Spitsbaard uit Houten.

Seizoen 6[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot de voorgaande jaren begon de uitzending van de (negen) afleveringen pas in december, en wel op 9 december 2018. Ook waren de deelnemers nog niet bekend voordat de uitzendingen begonnen. Deze werden geselecteerd in de eerste aflevering. Presentator en juryleden bleven ongewijzigd. De winnaar van seizoen 6 werd Anna Yilmaz uit Amersfoort.

Seizoen 7[bewerken | brontekst bewerken]

Ook het zevende seizoen begon in december, om precies te zijn op 15 december 2019. Dit seizoen had ongeveer dezelfde opzet als het vorige seizoen, namelijk dat in de eerste aflevering de deelnemers werden geselecteerd. Presentator en juryleden bleven ongewijzigd. In tegenstelling tot voorgaande drie seizoenen presenteert André van Duin dit seizoen de nabeschouwing niet zelf. Dit seizoen is er een nieuw napraatprogramma, Doorbakken, dat wordt gepresenteerd door Irene Moors. Dit programma vervangt het programma "Smaakt naar meer", dat de voorgaande drie seizoenen werd gepresenteerd door André van Duin zelf. Dit programma werd in het voorjaar van 2019 geschrapt omdat het te weinig jonge kijkers trok.[5][6] Irene Moors verving André als presentator vanwege ziekte en overlijden van zijn echtgenoot Martin Elferink. André bleek de nabeschouwing namelijk niet zelf te kunnen presenteren omdat hij meer tijd wilde hebben om bij zijn echtgenoot te kunnen zijn.[7] De winnaar van seizoen 7 werd Anouk Glaudemans uit Waalwijk.

Seizoen 8[bewerken | brontekst bewerken]

Het achtste seizoen startte op zondag 27 december 2020. Presentator en juryleden bleven ongewijzigd. Het programma Doorbakken werd dit jaar weer door André zelf gepresenteerd en was elke woensdag op NPO 1 te zien na de aflevering van Heel Holland Bakt op zondag. In de zesde aflevering was Eric ziek, dus waren er vier in plaats van vijf bakkers in de tent. Op het einde van de aflevering ging er ook niemand uit, de exit werd verplaatst naar week 7, waarin Eric wel weer aanwezig was en vond die week tegelijk met de exit van week 7 plaats. Aan het einde van die aflevering vielen er daarom twee bakkers af, Sabine en Ellen. De winnaar van seizoen 8 werd Elizabeth Lopez uit Spijkenisse.

Heel Holland Bakt Kerst[bewerken | brontekst bewerken]

Kerstdiner in de soep (2018)

In 2015 is er een driedelige kerstversie van Heel Holland Bakt uitgezonden met de naam Heel Holland Bakt Kerst. De vaste opzet van het programma bleef hierbij hetzelfde maar de baksels hebben allemaal een kerst- of winterthema. De kandidaten voor deze reeks afleveringen waren de nummers 2, 3 en 4 van seizoenen 1, 2 en 3. Ondanks de hersenbloeding van Martine Bijl heeft ze alsnog de voice-over gedaan voor de kerstafleveringen. De winnaar van Heel Holland Bakt Kerst werd Michiel Sloff, die deelnam aan het derde seizoen van Heel Holland Bakt. Sinds 2018 zijn de kerstafleveringen onderdeel van het reguliere seizoen.

Heel Holland Bakt Kids[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 wordt voor het eerst ook een kinderversie van dit programma uitgezonden onder de naam Heel Holland Bakt Kids. Hierin doen zes kinderen met een ouder mee. Het eerste seizoen van Heel Holland Bakt Kids begon op 3 oktober 2020. Het tweede seizoen begon op 2 oktober 2021. Het wordt in tegenstelling tot het gewone Heel Holland Bakt uitgezonden op NPO Zapp (op NPO 3) en niet op zondagavond, maar op zaterdagavond.

In Heel Holland Bakt Kids worden alleen opdracht 2 en opdracht 3 gedaan, dus de technische opdracht en het spektakelstuk. Vanwege een hittegolf tijdens de opnames van afleveringen 2 en 3 van het eerste seizoen werden in deze afleveringen de beide opdrachten achter elkaar gedaan, zodat de opnames voor het heetst van de dag klaar waren. De uitslag van de technische opdracht werd hierbij door André van Duin bekendgemaakt terwijl de kandidaten met het spektakelstuk bezig waren. Deze werd door hem op de vriezer geplakt, zodat de kandidaten deze tijdens het bakken konden zien.

De technische opdracht wordt in Heel Holland Bakt Kids in tegenstelling tot het gewone Heel Holland Bakt individueel gedaan. Alle deelnemers moeten achter elkaar binnen een bepaalde tijd een opdracht doen, zoals chocolade spuiten op bonbons of cakejes versieren. Janny en Robert beoordelen zodra iedereen aan de beurt geweest is wie dit het beste heeft gedaan.

Heel Holland Bakt Nog een keer[bewerken | brontekst bewerken]

In het najaar van 2021 wordt onder de naam Heel Holland Bakt Nog een keer, een extra seizoen uitgezonden. Hierin doen kandidaten uit eerdere seizoenen mee. De opdrachten die voorbij komen zijn geïnspireerd op opdrachten uit de vorige seizoenen van het programma.[8] Halverwege de tweede aflevering verliet Manuela vrijwillig het programma wegens privéomstandigheden. De winnaar van dit extra seizoen werd Gwenn Danis, die deelnam aan het vijfde seizoen van Heel Holland Bakt.

Opnamelocatie[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vier seizoenen werd het programma opgenomen in de tuin van Kasteel Broekhuizen nabij het Utrechtse Leersum.[9][10] Vanaf het vijfde seizoen wordt het programma opgenomen in de tuin van Kasteel Maarsbergen, omdat Kasteel Broekhuizen niet meer geschikt bleek te zijn als opnamelocatie. Kasteel Broekhuizen ging een hotel worden. Het werd daardoor te kostbaar om het terrein af te sluiten en bovendien konden gasten van het hotel de deelnemers dan al zien, wat niet de bedoeling was.[11]De opnames worden elk jaar in de zomer gemaakt.

Overtreding Mediawet[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 maart 2015 legde het Commissariaat voor de Media Omroep MAX een boete op van 162.000 euro wegens overtreding van het zogenaamde dienstbaarheidsverbod uit de Mediawet, omdat Ahold en bol.com op grond van een licentieovereenkomst met BBC Worldwide tijdens het tweede seizoen een lijn van Heel Holland Bakt-producten aanboden. Het CvdM rekende het Omroep MAX aan dat die de overtreding van de Mediawet mogelijk had gemaakt door het woord- en beeldmerkrecht zonder beperkingen over te dragen aan BBC Worldwide.[1][12] Nadat Omroep Max bezwaar had gemaakt, werd de boete verlaagd naar 145.800 euro. Hierna volgde een rechtszaak waarbij op 17 januari 2017 Omroep MAX in het gelijk werd gesteld. Volgens de rechtbank was het voor Omroep MAX "redelijkerwijze niet voorzienbaar dat zij met haar handelen of nalaten zich schuldig zou maken aan verboden dienstbaarheid".[13][14] Het CvdM ging niet in hoger beroep tegen deze uitspraak.[15]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 won het programma de Televizier-Ster Digital Impact op het Gouden Televizier-Ring Gala, voor de digitale aspecten zoals de app die naast het programma wordt gemaakt.[16]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]