Heel Holland Bakt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heel Holland bakt
Genre Kookprogramma
Speelduur 50 minuten
Presentatie Martine Bijl (2013-2015)
André van Duin (2016-heden)
Jury Robèrt van Beckhoven (2013-heden)
Janny van der Heijden (2013-heden)
Regie Armando de Boer
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 5 juni 2013
Afleveringen 52 (zes seizoenen en de Kerstspecials)
Seizoenen 6
Netwerk of omroep Omroep MAX
Zender NPO 1 (voorheen Nederland 1)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Robèrt van Beckhoven, jurylid van Heel Holland Bakt

Heel Holland Bakt is een televisieprogramma van Omroep MAX waarin tien Nederlanders strijden om de titel "beste thuisbakker van Nederland". Het werd in de eerste drie seizoenen gepresenteerd door Martine Bijl en vanaf het vierde seizoen door André van Duin. De tweekoppige jury bestaat uit banketbakker Robèrt van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden. De eerste aflevering was te zien op 5 juni 2013.

Oorsprong en licentie[bewerken]

Het programma vindt zijn oorsprong in het Britse The Great British Bake Off, dat van 2010 tot 2013 uitgezonden werd op BBC Two en later op BBC One (2014-2016) en Channel 4 (2017-heden). Omroep Max kocht een licentie voor de productie van de Nederlandse variant van BBC Worldwide voor in totaal drie seizoenen. De Benelux-merkrechten van de naam en het logo; alsmede het recht op commerciële exploitatie ligt bij BBCW.[1] Sinds 2017 wordt ook de originele Britse versie in Nederland uitgezonden. Deze wordt jaarlijks in de zomer uitgezonden op NPO 1.

Opzet[bewerken]

Heel Holland Bakt is een wedstrijd om de titel "beste thuisbakker van Nederland". Iedere aflevering heeft een thema. In elke aflevering voeren de kandidaten drie opdrachten uit:

  1. Signatuuropdracht. Bij deze opdracht moeten de kandidaten een klassiek recept bakken, maar ze moeten hier hun eigen draai aan geven.
  2. Technische opdracht. Hierbij krijgen de kandidaten een lijst met ingrediënten en een deel van een bepaald recept, en zo moeten ze uit zien te vinden hoe het product dient te worden bereid. Deze opdracht wordt door de jury blind gejureerd.
  3. Spektakelstuk. Bij deze opdracht maken de kandidaten een ingewikkelder product, waaraan ze eveneens een eigen draai moeten geven.

Seizoenen[bewerken]

Seizoen 1[bewerken]

Het eerste seizoen van Heel Holland Bakt begon op 5 juni 2013, bestond uit acht afleveringen en werd gewonnen door Rutger van den Broek uit Hilversum.

Seizoen 2[bewerken]

Het tweede seizoen begon op 7 september 2014 en bestond ook uit acht afleveringen. De winnaar van dit seizoen werd Menno de Koning uit Den Haag. De kijkcijfers waren hoog (steeds boven de twee miljoen).

Seizoen 3[bewerken]

Het derde seizoen begon op 6 september 2015. Tijdens de uitzendperiode van seizoen 3 kreeg Martine Bijl een hersenbloeding, maar in overleg met de familie bleven de uitzendingen doorgaan. Dit was mogelijk omdat de finale al was opgenomen ten tijde van de hersenbloeding. Door de hersenbloeding kon Bijl echter de voice-over van de finale niet inspreken. Dit heeft jurylid Janny van der Heijden daarom voor haar gedaan.[2] De winnares van het derde seizoen werd Sarena Solari uit Muntendam.

Seizoen 4[bewerken]

Het vierde seizoen begon op 4 september 2016. Aangezien Martine Bijl nog niet genoeg hersteld was van haar hersenbloeding in 2015 om de opnamen van het vierde seizoen bij te wonen, werd de presentatie overgenomen door André van Duin. Deze zou aan Bijl teruggegeven worden wanneer zij daar klaar voor was.[3] Ze zal echter nooit meer terugkeren.[4]

De winnaar van dit seizoen werd Annemarie Pronk uit Den Haag. In dit seizoen werd voor het eerst ook iedere week een nabeschouwing uitgezonden onder de titel Smaakt naar meer (gebaseerd op The Great British Bake Off: An Extra Slice). Hierin bespreekt Van Duin met drie bekende Nederlanders de aflevering van die week. De kandidaat die is afgevallen komt ook langs voor een terugblik op zijn of haar deelname. Er wordt geproefd van taarten of andere baksels die door mensen uit het publiek zijn gebakken.

Seizoen 5[bewerken]

Het vijfde seizoen begon op 3 september 2017. De presentatie van het programma was nogmaals in handen van André van Duin. De winnaar werd Hans Spitsbaard uit Ede.

Seizoen 6[bewerken]

In tegenstelling tot de voorgaande jaren begon de uitzending van de (negen) afleveringen pas in december, en wel op 9 december 2018. Ook waren de deelnemers nog niet bekend voordat de uitzendingen begonnen. Deze werden geselecteerd in de eerste aflevering. Presentator en juryleden bleven ongewijzigd. De winnaar van seizoen 6 werd Anna Yilmaz uit Amersfoort.

Heel Holland Bakt Kerst[bewerken]

Kerstdiner in de soep (2018)

In 2015 is er een driedelige kerstversie van Heel Holland Bakt uitgezonden met de naam Heel Holland Bakt Kerst. De vaste opzet van het programma bleef hierbij hetzelfde maar de baksels hebben allemaal een kerst- of winterthema. De kandidaten voor deze reeks afleveringen waren de nummers 2, 3 en 4 van seizoen 1, 2 en 3. Ondanks de hersenbloeding van Martine Bijl heeft ze alsnog de voice-over gedaan voor de kerstafleveringen. De winnaar van Heel Holland Bakt Kerst werd Michiel Sloff, die deelnam aan het derde seizoen van Heel Holland Bakt.

Opnamelocatie[bewerken]

De eerste vier seizoenen werd het programma opgenomen in de tuin van Kasteel Broekhuizen nabij het Utrechtse Leersum.[5][6] Vanaf het vijfde seizoen wordt het programma opgenomen in de tuin van Kasteel Maarsbergen, omdat Kasteel Broekhuizen niet meer geschikt bleek te zijn als opnamelocatie. Kasteel Broekhuizen ging een hotel worden. Het werd daardoor te kostbaar om het terrein af te sluiten en bovendien konden gasten van het hotel de deelnemers dan al zien, wat niet de bedoeling was.[7]

Overtreding Mediawet[bewerken]

Op 17 maart 2015 legde het Commissariaat voor de Media Omroep MAX een boete op van 162.000 euro wegens overtreding van het zogenaamde dienstbaarheidsverbod uit de Mediawet, omdat Ahold en bol.com op grond van een licentieovereenkomst met BBC Worldwide tijdens het tweede seizoen een lijn van Heel Holland Bakt-producten aanboden. Het CvdM rekende het Omroep MAX aan dat die de overtreding van de Mediawet mogelijk had gemaakt door het woord- en beeldmerkrecht zonder beperkingen over te dragen aan BBC Worldwide.[1][8] Nadat Omroep Max bezwaar had gemaakt, werd de boete verlaagd naar 145.800 euro. Hierna volgde een rechtszaak waarbij op 17 januari 2017 Omroep MAX in het gelijk werd gesteld. Volgens de rechtbank was het voor Omroep MAX "redelijkerwijze niet voorzienbaar dat zij met haar handelen of nalaten zich schuldig zou maken aan verboden dienstbaarheid".[9][10] Het CvdM ging niet in hoger beroep tegen deze uitspraak.[11]

Prijzen[bewerken]

In 2019 won het programma de Televizier-Ster Digital Impact op het Gouden Televizier-Ring Gala, ze wonnen deze prijs voor de digitale aspecten zoals de app die ze naast het programma maken.[12]