Wijktuin Ommoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Heemtuin (Ommoord))
Wijktuin Ommoord
Wijktuin Ommoord in november 2023
Type Natuurpark
Locatie Rotterdam, Vlag van Nederland
Coördinaten 51° 58′ NB, 4° 32′ OL
Oppervlakte ca. 5 ha
Opening 1972
Beheerder Gemeente Rotterdam met vrijwilligers
Status altijd vrije toegang
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

Wijktuin Ommoord is een openbaar wandelgebied, park en natuurtuin of ecologische tuin van ongeveer 5 ha groot in de Rotterdamse hoogbouwwijk Ommoord. Het is gelegen tussen de woonbuurten Romeijnshof en Boekholt. Het is geen heemtuin, maar een park waar de natuur haar gang mag gaan. De wijktuin wordt van het Ommoordse veld, een stuk originele veenpolder, gescheiden door de President Wilsonweg. Door de wijktuin loopt een fietspad met de naam Einsteinpad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De wijktuin bestaat uit twee delen met ieder een eigen geschiedenis. Het eerste deel is ontstaan uit een burgerinitiatief in 1972.[1] Beschikbaar was een langgerekt terrein van ca. 2,5 hectare waar in de jaren daarvoor puin was gestort, afkomstig van in de buurt gesloopte boerderijen. De steeds meer begroeide puinbergen bleven behouden, ze zorgen voor reliëf in de parkaanleg. Het werk aan dit eerste gedeelte werd door vrijwilligers gedaan in samenwerking met gemeentelijke diensten. De aanleg gebeurde door middel van 'wild tuinieren', geïnspireerd op het werk van Louis le Roy.

Aan de westzijde werd de wijktuin begrensd door een singel. Aan de overzijde daarvan is in 1975 een weiland van ca. 1,5 ha. door de gemeente ingericht met eenzelfde natuurlijk karakter als de eerste tuin. Hier echter geen reliëf maar een een centrale waterpartij. De gemeente verzorgde het onderhoud in deze 'westelijke wijktuin'. De verbinding tussen beide delen van de wijktuin wordt gevormd door een brug over de singel. De eerste brug uit 1978 is in 2013 vervangen door een nieuwe.

In 2006 heeft 'Groenpunt Rotterdam', een samenwerkingsverband tussen onder meer het Rotterdams milieucentrum en het Nivon, de wijktuin uitgeroepen tot het mooiste stuk groen van heel Rotterdam.[2] De prijs werd niet alleen uitgereikt omdat de wijktuin mooi was maar vooral ook omdat de natuur er veel ruimte krijgt haar eigen gang te gaan.[3]

In 2007 zijn beide gedeeltes van de wijktuin en de ertussen liggende singel door de gemeente Rotterdam tot beschermd natuurgebied verklaard. Sindsdien zijn de vrijwilligers, samen met een of twee gemeentemensen, werkzaam in de gehele wijktuin.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wijktuin Ommoord van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.