Wijktuin Ommoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Heemtuin (Ommoord))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wijktuin Ommoord
Wijktuin Ommoord in 2011
Type Natuurpark
Locatie Rotterdam, Vlag van Nederland
Oppervlakte ca. 5 ha
Opening 1972
Beheerder Gemeente Rotterdam met vrijwilligers
Status altijd vrije toegang
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

Wijktuin Ommoord is een natuurtuin of ecologische tuin van ongeveer vijf hectare groot in de Rotterdamse hoogbouwwijk Ommoord. Het openbare wandelgebied is gelegen tussen de woonbuurten Romeijnshof en Boekholt. Het is geen heemtuin, maar een park waar de natuur haar gang mag gaan. De wijktuin wordt van het Ommoordse veld, een stuk originele veenpolder, gescheiden door de President Wilsonweg. Door de wijktuin loopt een fietspad met de naam Einsteinpad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De wijktuin bestaat uit twee delen met elk een eigen geschiedenis. Het eerste deel is ontstaan uit een burgerinitiatief in 1972.[1] Het is aangelegd op een langgerekt terrein van ca. 2,5 ha. waar in de jaren daarvoor puin was gestort, afkomstig van sloop en nieuwbouw. Deze puinbergen zorgen voor de plaatselijk stevige accidentenring. Deze methode van 'wild tuinieren' is geïnspireerd op het werk van Louis le Roy. De aanleg in de eerste jaren is door vrijwilligers gedaan in samenwerking met gemeentelijke diensten. Ook het onderhoud van de wijktuin wordt sindsdien in samenwerking verzorgd. Aan de westzijde werd de wijktuin begrensd door een singel. Aan de overzijde daarvan is in 1975 een weiland van ca. 1,5 ha. door de gemeente ingericht met eenzelfde natuurlijk karakter als de eerste tuin. Hier geen puinbergen; wel een centrale waterpartij. De gemeente verzorgde het onderhoud in deze "westelijke wijktuin". De verbinding tussen beide delen van de wijktuin wordt gevormd door de brug over de singel. De eerste brug uit 1978 is in 2013 vervangen door een nieuwe.

In 2006 heeft Groenpunt Rotterdam, een samenwerkingsverband tussen onder meer het Rotterdams milieucentrum en het NIVON, de wijktuin uitgeroepen tot het mooiste stuk groen van heel Rotterdam.[2] De prijs werd niet alleen uitgereikt omdat de wijktuin mooi was maar ook omdat de natuur in de wijktuin haar eigen gang mag gaan.[3] In 2007 zijn beide gedeeltes van de wijktuin met de singel door de gemeente Rotterdam tot beschermd natuurgebied verklaard. Sindsdien zijn de vrijwilligers, samen met een of twee gemeentemensen, werkzaam in de gehele wijktuin.

De eerste vrijwilligers, in de jaren 70, waren vooral dertigers.[bron?] Door verhuizing dunde deze groep allengs uit, waardoor in de jaren 80 de wijktuin verloederde door te weinig onderhoud. Na een actie in 1990 meldden zich nieuwe vrijwilligers, vooral zestig-plussers, die sindsdien de wijktuin verzorgen.[bron?]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Heemtuin (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.