Naar inhoud springen

Heeresgruppe Ostmark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heeresgruppe Ostmark
Oprichting 30 april 1945
Ontbinding 8 mei 1945
Land Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Krijgsmacht-
onderdeel
Heer
Onderdeel van Wehrmacht
Type Legergroep
Veldslagen Tweede Wereldoorlog

Heeresgruppe Ostmark was een legergroep van het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze Heeresgruppe werd vermoedelijk op 30 april 1945 opgericht en werd opgeheven op 8 mei 1945 als gevolg van de algehele capitulatie van Duitsland. De daadwerkelijke oprichtingsdatum is overigens niet meer te achterhalen omdat de bondsarchief met betrekking tot Heeresgruppen in de Tweede Wereldoorlog tot maart 1945 bijgewerkt is.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na Operatie Frühlingserwachen, waar Heeresgruppe Süd vernietigend werd verslagen, trokken de restanten ervan zich terug naar Oostenrijk. Daar werd zij op 30 april 1945 omgedoopt tot Heeresgruppe Ostmark. De Oostenrijkse Generaloberst Lothar Rendulic die op 25 maart het commando over Heeresgruppe Süd van General der Infanterie Otto Wöhler overgenomen had, bleef het commando over Heeresgruppe Ostmark houden tot 8 mei 1945.

Rendulic gaf zich op 7 mei in Rothschildschloss in Waidhofen an der Ybbs aan de Amerikaanse 3e Leger over. De dag erna ging hij met zijn staf in Amerikaanse krijgsgevangenschap.

Commando[bewerken | brontekst bewerken]

Datum Bevelhebber
april/mei - 8 mei 1945 Generaloberst Lothar Rendulic

Eenheden[bewerken | brontekst bewerken]

Periode Eenheden
april/mei 1945 8e Leger, 6e Leger, 6e SS-Pantserleger

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]