Heerlijkheid Beek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elyzese Velden
Elyzese Velden Beek
De Kabouterboom

De Heerlijkheid Beek is een natuurgebied in de buurt van Berg en Dal in de gelijknamige gemeente dat beheerd wordt door stichting Het Geldersch Landschap.

Van oorsprong is de Heerlijkheid Beek een leen van de graven van Kleef. Rond 1350 werd het eigendom van de Heren van Groesbeek. Uit de stuwwal sijpelen verschillende beken. Vanaf het einde van de 17e eeuw tot 1941 was het landgoed in het bezit van de familie Van Randwijck. Zij schonken het heuvelachtige natuurgebied aan Het Geldersch Landschap.

Het beslaat een heuvelachtig gebied van 49 hectare, dat onderdeel vormt van de stuwwal rond Nijmegen. Het landschap bestaat uit bebossing in de hoger gelegen delen en weilanden in de lagere gedeelten die ook wel de Elyzeese velden worden genoemd. Verder is er een bron, een beek en een paar vijvers. In het landschap herinneren de kastanjebomen nog aan de Romeinen. Zij importeerden de boom zo’n 2000 jaar geleden vanwege de tamme kastanjes, die dienden als proviand.

Op het hoogste gedeelte werd in 1880 het landhuis, Huys te Schengen gebouwd.

Kabouterboom[bewerken | brontekst bewerken]

In de bossen is een tamme kastanjeboom te vinden met een omtrek van 850 centimeter. Deze wordt de Kabouterboom genoemd en staat daar al sinds het begin van de 16e eeuw. Het is mogelijk de oudste boom van Nederland.

In januari 2005 werd de boom in brand gestoken. De binnenkant van de stam brandde daardoor uit. De schade is nog steeds duidelijk te zien maar de boom heeft het wel overleefd. De Kabouterboom is opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen onder nummer 1678473.

Er zijn meerdere wandelroutes in het gebied. Een daarvan is de Natuurwandelroute N70 van ongeveer 16 kilometer.[1]