Hees (Bilzen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hees
Deelgemeente in België Vlag van België
Hees (België)
Hees
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Bilzen Bilzen
Coördinaten 50° 50′ 44″ NB, 5° 36′ 34″ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,72 km²
Inwoners
(01/01/2006)
772
(208 inw./km²)
Overig
Postcode 3740
Netnummer 012
Detailkaart
Hees (Limburg)
Hees
Portaal  Portaalicoon   België

Hees is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van de stad Bilzen. Hees telt (in 2006) 772 inwoners.

Hees was steeds een typisch Haspengouws landbouwdorp en evolueerde in de laatste decennia van de 20e eeuw tot een woonplaats van pendelaars, waaronder veel Nederlanders.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vermelding van Hees dateert van 965 als Hesi, hetgeen verwijst naar het Germaanse heisa of hasja, wat kreupelhout betekent.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hees werd doorsneden door de heerbaan van Tongeren naar Nijmegen. Er werden dan ook diverse vondsten uit de Romeinse tijd gedaan, zoals resten van een Romeinse villa, enkele tumuli en aardewerk uit het begin van de 2e eeuw.

Hees behoorde reeds vroeg tot de elf banken van Sint-Servaas. In de 14e en 15e eeuw waren de hertogen van Brabant beschermheren van het dorp. In 1785 werd Hees aan de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden toegewezen. Juridisch viel Hees volledig onder de rechtsmacht van de schepenbank van Vlijtingen. Het was een afzonderlijke gemeente met twee eigen jaarlijks verkozen burgemeesters. Op kerkelijk gebied was er een kapel in Hees, die tot 1842 onderhorig was aan de parochie van Vlijtingen en daarna verheven werd tot zelfstandige parochie.

Vanwege de nabijheid tot Maastricht kreeg Hees in de 16e, 17e en 18e eeuw te maken met plunderende troepen, maar reeds in 1524 waren er plunderingen door Gelderse troepen tijdens de Gelderse Oorlogen. In 1623 brak een pestepidemie uit en in 1821 woedde een grote dorpsbrand die zich kon uitbreiden omdat vele huizen met stro gedekt waren. Eén derde deel van de huizen werd daarbij verwoest.

Hees werd op 15 mei 1940 bezet door het Duitse leger en bevrijd op 6 september 1944. Er staat een ereperk op de gemeentelijke begraafplaats van Hees.[1]

Hees werd in 1970 toegevoegd aan de gemeente Mopertingen, die op haar beurt in 1977 werd gefuseerd met de stad Bilzen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van de oude Sint-Quintinuskerk is slechts de 14e-eeuwse toren behouden gebleven, benevens enkele muurresten van de neogotische kerk uit 1842
  • De omgeving van de voormalige dorpskerk met onder meer de pastorij uit 1850 en het voormalige gemeentehuis is sinds 1996 beschermd als dorpsgezicht
  • De Nieuwe Sint-Quintinuskerk is een modernistisch bouwwerk uit 1966
  • In de dorpskern liggen enkele vierkantshoeven uit de 18e eeuw

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Hees ligt in droog-Haspengouw op een hoogte van 74 tot 96 meter. De vruchtbare lössgrond wordt gebruikt voor de landbouw. Ten zuiden van Hees loopt de Wijerkensbeek in oostelijke richting, om in het Albertkanaal uit te monden.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen: NIS, www.limburg.be en stad Bilzen - Opm:1806 t/m 2001=volkstellingen; 2006=inwoneraantal op 1 januari

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Rosmeer, Vlijtingen, Lafelt, Kesselt, Veldwezelt, Mopertingen

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. https://bel-memorial.org/cities/limburg/hees/hees_ereperk.htm Gemeente HEES Ereperk op de gemeentelijke begraafplaats