Hefbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hefbrug
Animatie
Animatie
Translatie
Translatie
Foto's
Hefbrug over de Gouwe bij Alphen aan den Rijn
Hefbrug over de Gouwe bij Alphen aan den Rijn
De Pont Jacques-Chaban-Delmas in Bordeaux, de hoogste hefbrug van Europa
De Pont Jacques-Chaban-Delmas in Bordeaux, de hoogste hefbrug van Europa
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie
Civiele techniek en bouwkunde

Een hefbrug is een beweegbare brug waarbij het brugdek verticaal beweegt.

Werking[bewerken]

Het brugdek, bij een hefbrug val geheten, blijft horizontaal en wordt verticaal omhoog gehesen om de scheepvaart doorgang te verlenen (met beperkte doorvaarthoogte). In de torens die aan weerszijden op de oevers zijn gebouwd, hangen contragewichten, die naar beneden zakken als het dek omhoog gebracht wordt.

Om te voorkomen dat het brugdek scheef omhoog getrokken wordt, met kans op klemmen en vastlopen, is er nog een systeem met rechthoudkabels aanwezig. Deze kabels lopen vanaf de punten van de torens naar beneden, over katrollen langs het brugdek naar de voet van de andere toren, waar ze zijn verankerd.

Het nadeel van hefbruggen is dat ze altijd een beperking vormen in de doorvaarthoogte en vaak ook in de doorrijhoogte als de torens als portaal dwars over de weg of spoorlijn zijn uitgevoerd. Een basculebrug met kelder of draaibrug heeft deze beperkingen niet. Als de bascule (gewicht) dwars over de weg is uitgevoerd, zoals bij een rolbasculebrug, heeft deze ook een hoogtebeperking.

De in maart 2013 geopende Pont Jacques-Chaban-Delmas in Bordeaux is met een maximale dekhoogte van 53 meter de hoogste hefbrug van Europa. In de Verenigde Staten zijn er hefbruggen die meer dan 60 meter boven het water gehesen kunnen worden.[1]

Hefbruggen in België[bewerken]

Hefbruggen in Nederland[bewerken]

Spoorwegen[bewerken]

Wegverkeer[bewerken]

Galerij[bewerken]