Heherson Alvarez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Heherson "Sonny" T. Alvarez (Santiago, 16 oktober 1939) is een Filipijns politicus

Biografie[bewerken]

Heherson Alvarez werd geboren op 16 oktober 1939 in Santiago in de noordelijke Filipijnse provincie Isabela. Hij voltooide een bachelor-opleiding aan de University of the Philippines en een een masteropleiding economie en bestuurskunde aan Harvard University in de Verenigde Staten.

Alvarez was in 1971 een van de jongste leden van de Constitionele Conventie, waar hij zich onderscheidde door zijn tegenstand tegen de door president Ferdinand Marcos geïnitieerde wijzigingen in de Filipijnse Grondwet. Hij was een van de weinige delegatieleden die tegen de nieuwe grondwet stemde. Na het uitroepen van de staat van beleg vertrok hij vanwege ernstige bedreigingen naar de Verenigde Staten. Later keerde hij weer terug en na de val van Marcos tijdens de EDSA-revolutie werd hij door opvolger Corazon Aquino benoemd tot minister van landbouwhervormingen.

Op 7 maart 1987 nam hij ontslag om mee te kunnen doen aan de verkiezingen van 1987 waar hij werd gekozen in de Filipijnse Senaat. Bij de verkiezingen van 1992 werd hij herkozen als senator met een termijn tot 1998. In zijn periode in de senaat was hij onder meer voorzitter van de Blue Ribbon Committee. Ook was hij verantwoordelijk voor de wetgeving die het Comprehensive Agrarian Reform Program (CARP) mogelijk maakte in de periode Aquino en de wetgeving die zorgde voor de oprichting van een ministerie van energie toen metro Manilla in 19993 aan het begin van de termijn van president Fidel Ramos werden geplaagd door voortdurende brownouts.

Bij de verkiezingen van 1998 werd Alvarez voor een termijn van drie jaar gekozen in het Filipijns Huis van Afgevaardigden als afgevaardigde namens het 2e kiesdistrict van Isabela. Van 29 maart 2001 tot 12 dcember 2002 was hij minister van Milieu en natuurlijk hulpbronnen in het kabinet van Gloria Macapagal-Arroyo. Bij de verkiezingen van 2004 deed hij opnieuw mee aan de senaatsverkiezingen. Hij eindigde op de 20e plek, onvoldoende voor een zetel in de senaat

Alvarez is getrouwd met Cecile Gidote, met wie hij twee kinderen kreeg.

Bronnen[bewerken]