Heideachtig struikgewas van Madagaskar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heideachtig struikgewas van Madagaskar
Ligging van de ecoregio
Ligging van de ecoregio
WWF-code AT1011
Bioom Berggraslanden en -struwelen
Ecozone Afrotropisch gebied
Florarijk Paleotropis
Heideachtig struikgewas in het nationaal park Andohahela
Heideachtig struikgewas in het nationaal park Andohahela
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het heideachtig struikgewas van Madagaskar (Engels: ericoid thickets) is een ecoregio in het afrotropisch gebied die bestaat uit een aantal kleine gebieden weiland en struikgewas die zich bevinden op de bovenste hellingen van vier bergmassieven in het hooggebergte van Madagaskar. Deze gebieden worden pas sinds kort door biologen onderzocht, waardoor er nog niet zoveel over deze ecoregio bekend is.

Beschrijving[bewerken]

De ecoregio beslaat gebieden boven de 1.800 meter hoogte op de volgende bergmassieven: Tsaratanana (2.876 meter), Marojejy (2.133 meter), Ankaratra (2.643 meter) en Andringitramassief (2.658 meter). Het heideachtig struikgewas is omgeven, op lagere hoogte, door de subtropische bossen van Madagaskar. De ecoregio heeft een oppervlakte van zo'n 1.300 km2. Men kan dit struikgewas ook vinden in het Anjanaharibe-Sudreservaat en het Nationaal park Andohahela.

Flora[bewerken]

De natuurlijke vegetatie van deze ecoregio is de laatste eeuw verzwakt. Desondanks herbergt ze nog steeds heel wat endemische plantensoorten. Vaak zijn de meest verwante soorten afkomstig uit Zuid-Afrika of Oost-Afrika. In het Andringitramassief leven ongeveer 150 endemische planten waarvan 25 behoren tot de orchideeënfamilie.

Fauna[bewerken]

De ecoregio is nog niet veel bestudeerd en daarom is slechts weinig over de fauna bekend. Er bevinden zich in deze gebieden een aantal endemische diersoorten, waaronder knaagdieren (Monticolomys koopmani en Voalavo gymnocaudus), vogels (de Crossleys grondscharrelaar (Atelornis crossleyi) en de kortsnavelhoningasitie (Neodrepanis hypoxantha)), reptielen (Lygodactylus arnoulti, Calumma peyrierasi en Calumma capuroni) en kikkers (Boophis williamsi).

Behoud[bewerken]

Het hoogland is kwetsbaar voor brand en voor andere ecologische problemen, ook al zijn de bergen Tsaratanana, Andringitramassief en Marojejy beschermde gebieden.

Zie ook[bewerken]