Heidelberger Platz (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het treinstation, zie station Heidelberger Platz.

Heidelberger Platz
De gewelfde perronhal
Algemeen
Lijnen U3
Opening 12 oktober 1913
Route
LijnRichtingVolgend station
Warschauer StraßeFehrbelliner Platz
Krumme LankeRüdesheimer Platz
Overig openbaarvervoer
Spoorwegstation(s) Heidelberger Platz
Ligging
Coördinaten 52° 29′ NB, 13° 19′ OL
Heidelberger Platz (metro van Berlijn)
Heidelberger Platz

Locatie van het metrostation Heidelberger Platz

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Berlijn

Heidelberger Platz is een metrostation in de Duitse hoofdstad Berlijn dat is geopend in 1913 onder het plein voor het gelijknamige station van de ringspoorlijn.

Het onder de Ringbahn, de snelweg en de Mecklenburgische Straße gelegen metrostation heeft een eilandperron en werd zoals alle stations op het Wilmersdorfse deel van de U3 ontworpen door Wilhelm Leitgebel. Vanwege de kruising van de S-Bahnring ligt de tunnel hier dieper dan op de rest van de lijn, wat de mogelijkheid bood station Heidelberger Platz tot het pronkstuk van de Wilmersdorfer U-Bahn te maken. De architect schiep een kathedraalachtige perronhal met kruisgewelven, die door natuurstenen zuilen op het midden van het perron ondersteund worden. Aan de wanden langs de sporen zijn sinds het einde van de jaren 1980 foto's van de stad Heidelberg te zien. Het metrostation is een beschermd monument.[1]

Aan beide uiteinden van het perron leiden trappen en roltrappen naar de op een tussenverdieping gelegen stationshallen, waarin de kleur blauw domineert. De noordelijke uitgangen, aan de Mecklenburgische Straße werden in de jaren 1950 en 1960 vernieuwd en verplaatst; de zuidelijke uitgang aan de Heidelberger Platz heeft zijn oorspronkelijke vorm met portaal behouden. Tussen deze uitgang en het perron ligt tussen de metrosporen een lange voetgangerstunnel onder de S-Bahnring. Een directe verbinding tussen het metro- en S-Bahnstation werd echter pas in 1993 aangelegd.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie U-Bahnhof Heidelberger Platz (Berlin).