Heidi (anime)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Heidi (1974))
Heidi
アルプスの少女ハイジ
(Arupusu no Shōjo Haiji)
Tv-anime
Regie Isao Takahata
Achtergrondmuziek Takeo Watanabe
(Japanse en Vlaamse versie)
Gert Wilden
(Duitse en Nederlandse versie)
Netwerk Vlag van Japan Fuji Television
Vlag van Nederland AVRO, Kindernet
Vlag van België vtmKzoom
Andere netwerken Vlag van Duitsland ZDF
Vlag van Italië Rai 1
Originele uitzending 6 januari 197429 december 1974
Afleveringen 52

Heidi (アルプスの少女ハイジ, Arupusu no Shōjo Haiji, letterlijk: Heidi, het meisje van de Alpen) is een Japanse-Amerikaanse animatieserie uit 1974 gebaseerd op de roman Heidi van Johanna Spyri. De reeks begon in Duitsland op 18 september 1977, in Italië op 7 februari 1987, in Nederland op 7 september 1980 en in België in 2010. In 2015 bracht Studio 100 een 3D-versie van de animatiereeks uit.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Heidi, een vijfjarig weesmeisje, woont bij haar tante Dete in Zwitserland. Deze tante (de zuster van haar overleden moeder) heeft vast werk gevonden in Frankfurt, dus brengt ze de kleuter naar haar grootvader (de vader van haar overleden vader), bijgenaamd "Opa Alp", die in een chalet in de Alpen woont. Eerst is Heidi een beetje bang voor hem omdat iedereen in het dorp hem nors en ruwhartig vindt, al blijkt hij een zeer goedaardige en minzame man te zijn. De mensen in het naburige dorp Dörfli verklaren Dete echter voor gek dat ze Heidi zomaar bij deze teruggetrokken, ongenaakbare man durft achter te laten en denken dat het weesje er slecht zal worden behandeld. Het tegendeel blijkt echter waar te zijn. Heidi leert er o.a. de 11-jarige herdersjongen Peter kennen, bijgenaamd "Geitengeneraal", die met zijn moeder (Brigitte) en oma aan de voet van de berg woont en bijna dagelijks met de kudde langskomt. Ze brengen samen veel tijd door en trekken dikwijls met de geiten de bergen in.

Na drie jaar komt haar tante Dete onverwachts terug om haar weer op te halen: ze zal voortaan opgevoed worden door de (rijke) Duitse familie Sesemann in Frankfurt. Daar zal ze diverse nieuwe mensen leren kennen, zoals de huisdokter, de butler Sebastiaan en de Franse dienstmeid, Tinette. Heidi moet een speelkameraadje zijn voor Clara, de 12-jarige, invalide dochter van meneer Sesemann, wiens vrouw reeds overleden is en die zelf voortdurend op zakenreis gaat. Al gauw worden Heidi en Clara de beste vriendinnen, wat tevens geldt met betrekking tot de grootmoeder van Clara, die regelmatig bij hen op visite komt. Alleen met juffrouw Rottenmeier, Clara's strenge gouvernante, kan Heidi het niet zo best vinden. Ze vindt Heidi te jong en te ongeschoold voor Clara en zelfs haar naam weinig chic. Nadat Dete haar verteld heeft dat Heidi nochtans haar roepnaam is en dat haar eigenlijke doopnaam Adelheid luidt, gelijk aan die van Heidi's moeder, noemt juffrouw Rottenmeier haar dan ook steevast zo. Als Heidi een kitten mee naar huis neemt om er met Clara voor te zorgen, gooit juffrouw Rottenmeier het beest het huis uit; gelukkig regelt Sebastiaan dat het diertje elders kan worden gehuisvest. Ook verbiedt ze Heide over de alm te praten of er zelfs maar aan te denken. Het Alpenmeisje krijgt gedurende haar verblijf steeds meer last van heimwee, waardoor ze in haar verlangen naar haar opa zelfs gaat slaapwandelen en steeds ongelukkiger wordt. Maar na een jaar mag ze op advies van de dokter dan toch terugkeren naar de bergen; juffrouw Rottenmeier krijgt van de dokter onder uit de zak vanwege haar ongevoeligheid.

In de lente van het jaar daarop komt Clara in haar rolstoel Heidi bezoeken in de Alpen, nadat dezelfde arts eerst poolshoogte is komen nemen of het wel veilig genoeg voor haar is. Samen maken de meisjes veel plezier en Clara leert er veel bij over de verschillende dieren en planten. Ook de frisse berglucht en de gezonde (melk)kost doet haar gestel veel goed. Juffrouw Rottenmeier vindt het er maar niets en is bang voor de dieren; uiteindelijk wordt ze teruggestuurd naar Frankfurt. Uiteindelijk zal Clara leren lopen, nadat haar dokter heeft vastgesteld dat dat mogelijk is zodra ze haar angsten ervoor overwint. Dit loopt niet altijd van een leien dakje, al zal het haar ten slotte toch, mede dankzij de enthousiaste hulp van Heidi, gelukken.

Nederlandstalige versie[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse nasynchronisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De animatieserie werd in 1981 in Nederland uitgezonden door de AVRO op Nederland 1 rond de klok van zeven uur 's avonds. Omdat de A-omroepen, waaronder de AVRO, in die tijd op dit net op onregelmatige dagen uitzonden was Heidi iedere week steeds op een andere dag te zien, behalve op dinsdag en woensdag. De stemmen werden verzorgd door Theo de Vos en Rietje Riedijk van Ring Workshop. Voor de eerste vier afleveringen werd er een Nederlandse vertaling van de originele tune gemaakt, tevens gezongen door de originele zangeressen. Voor verdere afleveringen werd een speciale Nederlandse begintune gecomponeerd door Clous van Mechelen, die gezongen werd door Jody Pijper. De achtergrondmuziek van Gert Wilden is overgenomen van de Duitse versie. Er zijn ook vier platen uitgebracht met dezelfde stemacteurs. Op deze platen is het verhaal te horen tot en met de aankomst van Heidi bij de familie Sesemann. De achtergrondmuziek zijn voor de plaatuitgaven speciale composities van Clous van Mechelen.

Vlaamse nasynchronisatie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 werd een Vlaamse versie door Studio 100 uitgezonden op vtmKzoom, en in 2011 werd deze versie herhaald op Kindernet. Deze nasynchronisatie wordt momenteel ook op dvd uitgegeven. De achtergrondmuziek is de originele Japanse muziek van Takeo Watanabe.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Vlag van Japan Japans (tv-reeks) Vlag van Verenigde Staten Amerikaans Vlag van Nederland Nederlands Vlag van Vlaanderen Vlaams
Verteller Toshiko Sawada Onbekend Kees Brusse Luc Vandeput
Heidi Kazuko Sugiyama Randi Kiger Monique de Vos Priske Dehandschutter
Opa Berg/Opa Alp Kohei Miyauchi Vic Perrin Lo van Hensbergen Roger Bolders
Peter Noriko Ohara Bimly Whitaker Erik de Vos Griet Dobbelaere
Clara Rihoko Yoshida Michelle Laurita Jody Pijper Clara Cleymans
Thomas Onbekend Onbekend Cees Brandsma Onbekend
Tante Dete Taeko Nakanishi Janet Waldo Jody Pijper Veerle Verheyen
Pastoor Ichirō Nagai Onbekend Joop Doderer ?
Juffrouw Rottenmeier Miyoko Asō Jacqueline Hyde Trudy Libosan Chadia Cambie
Dienstmeid Tinette Noriko Tsukase Onbekend Lisa Schulte-Nordholt Mieke Laureys
Butler Sebastiaan Kaneta Kimotsuki Alan Reed Joop Doderer Olivier Schalbroeck
Meneer Sesemann Taimei Suzuki Barney Phillips Paul van Gorcum Sven De Ridder
Brigitte Akiko Tsuboi (10-11)
Takako Kondo (12-52)
Julie McWhirter Onbekend Kristine Van Pellicom
Barbel Onbekend Onbekend Onbekend Camilia Blereau
Peters grootmoeder Miyako Shima (10-11)
Terue Nunami
Onbekend Onbekend Camilia Blereau
Dokter Yoshiaki Nemoto Vic Perrin Onbekend Frans Maas

Uitgaven op VHS en dvd[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren tachtig werden de vier eerste afleveringen van de Nederlandstalige nasynchronisatie op VHS uitgebracht. In 2011 begon Studio 100 de nieuwe Vlaamse en de oude Franse nasynchronisaties uit te geven op dvd. De Franse nasynchronisatie was echter ook al volledig verkrijgbaar via Franse dvd-boxen.

Nederlandstalige dvd-uitgaven van Heidi
Nr. Afleveringen Talen Verschijningsdatum Distributeur
1 1-4 Vlag van VlaanderenVlag van Frankrijk 25 mei 2011 Studio 100
2 5-8 Vlag van VlaanderenVlag van Frankrijk 17 augustus 2011 Studio 100
3 9-12 Vlag van VlaanderenVlag van Frankrijk 9 november 2011 Studio 100
4 13-16 Vlag van VlaanderenVlag van Frankrijk 4 april 2012 Studio 100
5 17-20 Vlag van VlaanderenVlag van Frankrijk 22 augustus 2012 Studio 100
6 21-24 Vlag van VlaanderenVlag van Frankrijk 24 april 2013 Studio 100

Hernieuwd[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 werd de reeks vernieuwd met CGI-animatie door Studio 100. De reeks is tegenwoordig te zien op VTM.

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Naar de berg[1]
  2. De eerste dag in de bergen
  3. De uitdaging
  4. Piep, de vogel
  5. De geheime boomhut
  6. Weggelopen
  7. Ruzie om een brood
  8. Gevangen in het landhuis
  9. Pas op voor de wolf
  10. De schat van Peter
  11. Aanval op de boomhut
  12. Red Snoesje
  13. Het einde van de lente
  14. Clara
  15. De klokkentoren
  16. De belofte
  17. Papa komt thuis
  18. Privéles
  19. De toneelvoorstelling
  20. In het park
  21. Clara staat
  22. Geiten in de stad
  23. Het ontslag
  24. Een boom als schuilplaats
  25. Het spook
  26. De brief
  27. Terug naar Dörfli
  28. Een nieuwe geit in de kudde
  29. Het gebroken beeld
  30. De broche
  31. De schooltoets
  32. Speurtocht
  33. Pas op voor geiten
  34. De storm
  35. De Duivelsbrug
  36. Frederik
  37. De rolstoel
  38. Vergiffenis
  39. De edelweiss