Heilbrünn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Heilbrunn)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Heilbrünn is een "waterkasteel" uit de 18e eeuw en ligt bij Hallein, en op 5 km van Salzburg.

Heilbrünn behoorde toe aan de Oostenrijkse adel en de bisschoppen van Salzburg. De gastheer verraste zijn gasten altijd met waterfonteinen die uit de grond of uit de plafonds spoten. Hij nodigde zijn gasten aan de stenen tafel in de tuin tijdens warme zomerdagen. Hijzelf zat aan het hoofd van de tafel, de enige droge plaats. Tijdens het banket en het drukke gesprek tussen de gasten, ging de gastheer stiekem naar één van de beelden die daar opzij staan en draaide een verborgen kraan open, zodat onder het zitvlak van de genodigden het water spoot.

Hij liet ook eens zijn gasten naar het waterorgel kijken. Maar tijdens het buitenkomen van de gasten spoot het water vanonder de deurportaal omhoog. Op het pad liepen ze dan door een watertunnel. Dan draaide hij langzaam de waterkraan toe, zodat de druk minder werd en de watertunnel in elkaar stortte. De gasten waren gegarandeerd nat.

Tijdens het bekijken van een poppenspelstad, eveneens op waterdruk, liet hij achter hun rug, uit de grond, het water tegen hen opspuiten. Kletsnat gingen de gasten naar huis toe; of ze genoten hebben is niet bekend, maar de gastheer ongetwijfeld wel.

Ook tegenwoordig kunnen bij rondleidingen door het kasteel dergelijke watergrappen nog beleefd worden.