Heilig Hartbeeld (Veghel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heilig Hartbeeld
Heilig Hartbeeld
Kunstenaar August Falise
Jaar 1924
Locatie Heilig Hartplein (Oude Haven), Veghel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Veghel, in de provincie Noord-Brabant.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Heilig Hartplein in de binnenhaven van Veghel

Ter gelegenheid van het zilveren priesterfeest van pastoor Franssen werd het Heilig Hartbeeld van August Falise aangeboden door de parochianen. Op 24 mei 1924 werd het beeld aan het Havenplein (nu: Heilig Hartplein) door bisschop Arnold Diepen van het bisdom 's-Hertogenbosch ingezegend.

In 1955 verhuisde het beeld wegens de aanleg van een rotonde naar een plek dichter bij de zwaaikom van de haven. In 1983 werd het verplaatst naar het plein van de voormalige Heilig Hartkerk en in 2001 kwam het bij de parochie in de Vondelstraat terecht, waarbij de hoge sokkel werd verwijderd.[1] Eind 2012 verhuisde het beeld terug naar het Heilig Hartplein en werd het in ere hersteld. De restauratie van het hekwerk en de herplaatsing werd uitgevoerd door vrijwilligers van het museum SIEMei.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De staande Christusfiguur, gekleed in koningsmantel, heft zegenend zijn rechterhand op, terwijl hij met zijn linkerhand naar het vlammend Heilig Hart op zijn borst wijst. Op de sokkel een inscriptie met de tekst Regi Suo Cives (de burgers aan hun koning).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Statue of Sacred Heart of Jesus Christ (Veghel) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.