Heilig Hartbeeld (Steyl, Missiehuis St. Michaël, heuvel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heilig Hartbeeld
Kloostertuin St-Gregor, Missiehuis St-Michael, Steyl - H Hartheuvel 3.jpg
Materiaal zandsteen? (witgeschilderd)
Locatie tuin Missiehuis St. Michaël, Sint Michaëlstraat 7, Steyl (gemeente Venlo)
Monumentnummer 528360
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in het Nederlandse kloosterdorp Steyl, in de provincie Limburg. Het beeld maakt deel uit van de Heilig Hartheuvel in de kloostertuin van het Missiehuis St. Michaël. De Heilig Hartheuvel is een rijksmonument en maakt deel uit van het Rijksbeschermd gezicht Steyl.

Achtergrond[bewerken]

In 1875 werd het Missiehuis St. Michaël gesticht door de uit Duitsland afkomstige Arnold Janssen. Tegenover het missiehuis werden tussen 1890 en 1900 tuinen aangelegd met onder andere diverse grotten en heiligenbeelden.[1]

In het kloosterdorp Steyl is een vijftal Heilig Hartbeelden te vinden: op de Heilig Hartheuvel en in de vijver van het Missiehuis, in de tuin van het Slotklooster en in de tuin en in de tuinmuur van het Heilig Hartklooster.

Beschrijving[bewerken]

Het wit geschilderde Hartbeeld toont een staande Christusfiguur in orantehouding. Hij is gekleed in een lang, gedrapeerd gewaad. Op zijn borst is het Heilig Hart zichtbaar. Het beeld is geplaatst op een heuvel in de tuinen van het missiehuis en staat op een sokkel van kunstmatige rotsen.

Waardering[bewerken]

De Heilig Hartheuvel en het beeld werden in 2004 in het monumentenregister ingeschreven als rijksmonument, onder meer vanwege "de hoge mate van zeldzaamheid; de verbondenheid met aard en aanleg van de kloostertuin; religieus-historische belevingswaarden en zeggingskracht".[2]

Zie ook[bewerken]