Naar inhoud springen

Heilig Landstichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over het dorp Heilig Landstichting. Voor de stichting achter het museumpark, zie Heilig Land Stichting.
Heilig Landstichting
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Heilig Landstichting (Gelderland)
Heilig Landstichting
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Berg en Dal Berg en Dal
Coördinaten 51° 49′ NB, 5° 53′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,27[1] km²
- land 2,27[1] km²
- water 0[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
850[1]
(374 inw./km²)
Hoogte 47,9 - 89,7 m
Woning­voorraad 339 woningen[1]
Overig
Postcode 6564
Netnummer 024
Woonplaatscode 2292
Belangrijke verkeersaders N842
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Heilig Landstichting is een dorp in de Gelderse gemeente Berg en Dal. De plaats ligt tegen de bebouwde kom van Nijmegen aan. Het dorp is genoemd naar het hier gelegen Museumpark Orientalis, dat voorheen de Heilig Land Stichting heette.

Verder genoot de plaats enige bekendheid als woonplaats van Dries van Agt.

In de Romeinse tijd werd de locatie ten oosten van Heilig Landstichting gebruikt voor de aanleg van het Romeinse aquaduct om de legioenplaats op de Hunnerberg van water te voorzien.

De Heilig Landstichting werd opgericht in 1911, met goedkeuring van bisschop Wilhelmus van de Ven van het bisdom 's-Hertogenbosch. De initiatiefnemer voor het project was de Waalwijkse priester Arnold Suys. Op de plek van de buurtschap De Ploeg zou een katholiek centrum voor Nederland moeten komen, met een devotiepark waar de plaatsen uit het Heilige Land (het toenmalige Palestina) nagebouwd zouden worden. Dit werd later het Bijbels Openluchtmuseum, nu Museumpark Orientalis.

Woning met poort Profetenlaan 15

De eerste kerk die er gebouwd werd was de Cenakelkerk (1913-1915), die ontworpen werd door Jan Stuyt in samenwerking met Jos Margry. In Suys' plannen was een grote Heilig Hart-basiliek voorzien. Van deze basiliek zijn alleen de onderzijde van het voorportaal en het atrium gerealiseerd; dit functioneert als hoofdgebouw van het museumpark.

Om directe middelen te hebben om het devotiepark te kunnen bouwen werd de beschikbare grond in drieën gedeeld; een gedeelte zou het devotiepark worden, een gedeelte werd ingericht als begraafplaats om ook door de verkoop van grafrechten in de toekomst een inkomstenbron te hebben en het laatste deel werd verkocht voor woningbouw. Met dit geld werd een aanvang gemaakt voor het park.

In de jaren dertig versmolten de voormalige buurtschappen De Ploeg en Het Heilig Land tot het kerkdorp Heilig Landstichting.

Tussen 1918 en 1925 had Heilig Landstichting een spoorweghalte aan de spoorlijn Nijmegen - Kleve.

  • Barendsen, Jan e.a., Van Heilig Woud tot Heilig Land, De geschiedenis van Heilig Landstichting en omgeving, Matrijs, Utrecht, 2000. ISBN 90-5345-170-6
Commons heeft media­bestanden in de categorie Heilig Landstichting.