Heilige Land

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Heilige Land of heilig land is een aanduiding die door verschillende, vaak religieuze groeperingen wordt gebruikt om een voor hen heilig gebied mee aan te duiden. Vaak is het zo dat dit land deze titel heeft gekregen omdat daar de oorsprong van deze religie zich bevindt of dat er belangrijke religieuze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. In de westerse wereld wordt meestal de christelijke betekenis, namelijk Israël en streken rond Israël, bedoeld.

Bahá'í, christendom, islam en jodendom[bewerken]

Het Heilige Land is een aanduiding die van oudsher wordt gebruikt door het joden- en christendom en islam voor het gebied dat ongeveer overeenkomt met het huidige Israël plus de Westelijke Jordaanoever. Ook kleine delen van Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte die aan dit gebied grenzen worden wel hiertoe gerekend. De zuidelijk Israëlische stad Eilat behoort er echter volgens veel klassieke rabbijnse werken niet toe.

In het christendom en het jodendom wil men hiermee tot uitdrukking brengen dat men dit gebied op grond van de (Hebreeuwse) Bijbel als heilig land beschouwt. De term 'Het Heilige Land' duikt dan ook vaak op als men leest over oude pelgrimstochten en de Kruistochten naar de betreffende omgeving. Zo is er in Nederland het devotiepark de Heilig Land Stichting ontstaan, wat nu nog steeds een dorp (Heilig Landstichting) in de gemeente Groesbeek bij Nijmegen is. Anno 2015 wordt het park geëxploiteerd als Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting.

Binnen de islam wordt dit gebied ook als heilig beschouwd op grond van wat daarover in de Koran staat. Daarnaast beschouwen veel moslims Arabië ook als een heilig land.

Voor het Bahá'í-geloof is het gebied waar de huidige staat Israël ligt heilig. Het is de vierde religie waarvoor dit gebied bekendstaat als het heilige land. Zowel het spirituele als het bestuurlijke wereldcentrum van het geloof zijn in Israël gevestigd. Dit vindt zijn oorsprong in de verbanning van de stichter Bahá'u'lláh door de Ottomaanse en Perzische regering in 1868 naar Akko, toen een uithoek in het Ottomaanse rijk. Ieder jaar bezoeken duizenden bahá'í-pelgrims uit de hele wereld de bahá'í- en anderen heilige plaatsen in Israël.

Binnen 'Het Heilige Land' neemt de stad Jeruzalem een bijzondere plaats in. Veel christelijke kerken in Europa werden en worden in oostelijke richting, symbolisch richting Jeruzalem, gebouwd. Daarnaast vormde het in de beginjaren van de islam de gebedsrichting.

In het jodendom refereert men aan het Heilig Land als "Eretz Yisrael", ofwel het 'Land Israël'. Dit moet niet verward worden met de staat Israël - in het Hebreeuws "Medinat Yisrael".

Aboriginals in Australië[bewerken]

Veel Australische Aboriginalvolken hebben stukken land die als heilig worden beschouwd. Deze liggen regelmatig buiten het oorspronkelijke woongebied van zo'n volk en sinds de verovering en de emigratie van Europeanen naar Australië zijn vele stukken 'Heilig Land' in het gedrang gekomen. Veel Aboriginalvolken zijn daarom bezig om voor de stukken 'Heilig Land' in Australië een speciale status te krijgen. Tot nu toe (2006) is dit gedeeltelijk succesvol geweest.

Er zijn ook stukken Heilig Land die voor alle Aboriginals heilig zijn, zoals Uluṟu.

Rastafaribeweging[bewerken]

Voor de Rastafaribeweging is Ethiopië 'Het Heilige Land'.

Zie ook[bewerken]