Hein Kocken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hein Kocken (Utrecht, 1945) is beeldend kunstenaar met de disciplines vrij en monumentaal beeldhouwen, vrij schilderen en in opdracht. Zowel figuratief als abstract werk is van hem bekend.

Biografie[bewerken]

Kocken heeft zijn jeugd doorgebracht in Utrecht, waar hij bij zijn grootvader H.L.D. Kocken (glazenier) voor het eerst met kunst in aanraking kwam. Op achttienjarige leeftijd volgde hij op de Rijks Normaalschool (later Rietveldacademie) in Amsterdam, de opleiding tot tekenleraar. Vervolgens werd hij als veelbelovend leerling binnengehaald door prof. V.P.S. Esser, afdeling: beeldhouwen op de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Na twee jaren klassieke opleiding begon de speelse vrijheid van de 'Rietveld' op te breken en kon hij de academie wel verlaten. Sterk geïnspireerd door Henri Moore begon zijn loopbaan als monumentaal beeldhouwer met de eerste sculpturen in gips geboetseerd. Als arm Nederlands beeldhouwer zocht hij naar materialen, die goedkoop en toch enigszins duurzaam zijn. Zo werden zijn eerste beelden gemaakt uit carrosserie, autoplaat, in de juiste vorm geslagen, gelast, gesmeed en geslepen.

In 1969 vertrok hij naar Friesland, (Oude Leije), Het Bildt, waar nu menig grote sculptuur in brons is uitgevoerd. De vrij-dragende carrosserie-techniek van plaatijzer werd al snel vervangen door deze techniek in de brons-legering messing te verwerken, met een uitstraling die niet onderdeed voor gegoten brons. Zo kon er voor weinig geld grote sculpturen gerealiseerd worden, die volledig in eigen atelier vervaardigd werden.

"Zetel der Rijks Belastingen" Leeuwarden 1972

Rond de jaren tachtig, toen de democratisering ook in het opdrachtenbeleid stipt werd toegepast en alleen per openbare inschrijving de opdrachten van de overheid nog verstrekt werden, was het gebeurd met de carrière als beeldhouwer. Een periode met veel andere activiteiten zoals scheepsrestauraties en intereur/design incl. verbouwingen volgden. Het woord 'kunst' werd een vloek.

Tot in 1999 er van vele kanten zo aan hem getrokken werd, om toch weer iets in de kunst te gaan doen, ging hij door de knieën en maakte hij een paar kleine sculpturen. Door een boven verwachting groot succes, toch weer terug in de kunst!

In 2001 is hij, na veertig jaren, ook weer gaan schilderen.

Naast non-figuratief werk maakt hij nu ook veel figuratief werk, zowel in het schilderen als het beeldhouwen zijn beide richtingen vertegenwoordigd. Ook het portret is door hem op een zeer eigen wijze neergezet. In zijn serie 'Masquerade' heeft hij een aantal figuren geportretteerd in een zeer groot formaat op Japans rijstpapier, waarbij direct de vraag opgeroepen wordt,'gaat het hier om de persoon?' of 'verschuilt deze zich achter zijn/haar masker?'

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]