AFAS Live

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Heineken Music Hall)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AFAS Live
AFAS Live
AFAS Live
Locatie Amsterdam-Zuidoost, Vlag van Nederland Nederland
Huidig gebruik concertzaal en evenementenhal
Opening 1 februari 2001
Architect Frits van Dongen
Afbeeldingen
AFAS Live met erachter bioscoop Pathé Arena en het Station Amsterdam Bijlmer ArenA
AFAS Live met erachter bioscoop Pathé Arena en het Station Amsterdam Bijlmer ArenA
Linkerzijde van AFAS Live
Linkerzijde van AFAS Live
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

AFAS Live, voorheen de Heineken Music Hall (HMH), is een concertzaal en evenementenhal, voornamelijk voor popconcerten. De zaal, geopend op 1 februari 2001 als HMH en per 2017 AFAS Live, bevindt zich aan de ArenA Boulevard nabij de Johan Cruijff ArenA en het station Amsterdam Bijlmer ArenA in Amsterdam-Zuidoost.

De optredens worden gegeven in de grote zaal, de Black Box genoemd. Deze zaal is 3.000 m² groot en heeft een maximale capaciteit van 6.000 personen.[1] Daarnaast is er een kleinere zaal (Beat Box), met een capaciteit van 700 man, geschikt voor de afterparty. De reclamecampagne voor de hal noemde de beste akoestiek van Europa, maar dit standpunt wordt door critici tegengesproken. De grote hal is geheel bekleed met akoestisch absorberende panelen. Daardoor is het directe geluid van de muziek goed hoorbaar, en is er veel minder nagalm dan bijvoorbeeld in de naastgelegen Amsterdam ArenA.

Vanaf de opening werd de zaal gesponsord door het biermerk Heineken. Per 2017 is softwareproducent AFAS de hoofdsponsor. Het gebouw is ontworpen door de architect Frits van Dongen, evenals de ernaast staande in 2000 gereedgekomen bioscoop Pathé Arena. De zaal was genomineerd voor de Pollstar Award 2005 en 2010 voor de beste internationale concertlocatie.

Concerten en evenementen[bewerken]

Vele internationaal bekende artiesten hebben in de zaal opgetreden, zoals Eddie Vedder, Arcade Fire, Radiohead, Kings of Leon, The National, Editors en Demi Lovato. Regelmatig worden grote dancefeesten zoals Qountdown, X-Qlusive en Urban Elite georganiseerd. Jaarlijkse evenementen zijn bijvoorbeeld Das Coen Und Sander Fest, Helden van de TOP2000, shows van Freek Vonk en eerder de TMF Awards.

Op 6 juni 2012 kwamen prins Willem-Alexander en prinses Máxima met hun kinderen naar de zaal, ter promotie van het landelijke project Kinderen Maken Muziek van het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Op 1 december 2012 vond de internationale finale van het Junior Eurovisiesongfestival 2012 plaats.

Naast concerten vinden er bedrijfsevenementen, persconferenties en beurzen plaats in het gebouw.

Trivia[bewerken]

Op 3 maart 2018 was Charles Aznavour de oudste artiest ooit in dit gebouw die er een (uitverkocht) concert gaf, hij was toen 93 jaar oud.

Externe link[bewerken]