Heinis (Noord-Brabant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Heinis
Natuurgebied
Heinis (Noord-Brabant)
Heinis
Situering
Locatie Noord-Brabant
Coördinaten 51° 43′ NB, 5° 20′ OL
Dichtstbijzijnde plaats 's-Hertogenbosch
Informatie
Oppervlakte 0,28 km²
Beheer Brabants Landschap
Detailkaart
Kaart
Kaart natuurgebied De Heinis
Foto's
Wiel in de Heinis

De Heinis is een straat en natuurgebied in 's-Hertogenbosch. De naam komt terug in een straatnaam in Rosmalen. De Heinis is een van de weinig overgebleven stukjes winterdijk van de Maas. Ook bij Bruggen, Rosmalen, zijn er stukjes winterdijk te zien. De oude dijk liep helemaal door naar Orthen. Door de komst van de A2 is de dijk doorsneden. De dijk is in de 14e eeuw aangelegd.

Het gebied is ongeveer 28 hectare groot en is eigendom van Brabants Landschap. Projectontwikkelaar Jacques Stienstra had het eerst aangekocht van de gemeente en wilde er een bedrijvenpark van maken. Wegens veel protesten is dat niet doorgegaan. Deze affaire was in het begin van de jaren 80.

Het gebied heeft vaak last gehad van overstromingen. De wielen die er nu nog zijn, zijn er de stille getuigen van. De wielen waren er ook al bij het Beleg van 's-Hertogenbosch. Het is bekend dat er in ieder geval een wiel is gedempt.

De Heinis is omringd ingeklemd door bedrijventerreinen en de verschillende wijken van 's-Hertogenbosch. Dit maakt de Heinis een uniek stukje 's-Hertogenbosch. Een stukje natuur, midden in de stad.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In Bosch dialect wordt het gebied Den Hennist genoemd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Fietspad in de Heinis