Heinrich Christian Macklot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grafsteen van Macklot in Karawang overwoekerd door boomwortels

Heinrich Christian Macklot (Frankfurt am Main, 20 oktober 1799 - Purwakarta, 12 mei 1832) was een Duitse natuuronderzoeker en vooral zoöloog.

Loopbaan[bewerken]

Macklot was opgeleid tot apotheker en studeerde van 1818 tot 1822 natuurkunde, farmacie en medicijnen in Heidelberg, waar hij in 1822 promoveerde. Door een aanbeveling van een vriend kreeg hij op 26 februari 1822 een aanstelling als beheerder van de osteologische verzameling van het natuurhistorische museum in Leiden. Op 5 december 1823 werd hij door Coenraad Jacob Temminck samen met Heinrich Boie en Salomon Müller in een onderzoeksgroep (de Natuurkundige Commissie) naar Nederlands-Indië opgeroepen. De reis hierheen vond pas plaats in 1825. In juni 1826 bereikte de groep Java. Tussen 1828 en 1830 bezocht Macklot aan boord van het schip Triton het eiland Nieuw-Guinea en Timor, waar hij zoöologische en etnografische voorwerpen verzamelde. In mei 1831 ondernam hij een reis langs de Javaanse kusten en in 1832 werd hij bij een bloedige opstand van Chinese werklieden in Purwakarta vermoord. Een paar dagen hiervoor waren zijn verzamelde aantekeningen verbrand. Een deel van zijn verzameling bleef echter bewaard en bevindt zich heden ten dage in het Museum Naturalis te Leiden.

Taxa[bewerken]

De Franse zoölogen André Marie Constant Duméril en Gabriel Bibron noemden de Timorese waterpython (Liasis mackloti) naar Macklot. Temminck noemde ter ere van Macklot een vliegende hond Pteropus mackloti. De Nederlandse botanicus Pieter Willem Korthals (1807-1892) eerde Macklot met de plantensoort Macklottia. Deze naam is echter een synoniem voor de Leptospermum.