Heinrich Göppert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heinrich Göppert
Heinrich Göppert
Geboren 25 juli 1800
Overleden 18 mei 1884
Geboorteland Pruisen
Standaardafkorting Göpp.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Heinrich Göppert aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Johann Heinrich Robert Göppert (Sprottau (tegenwoordig Szprotawa, in Neder-Silezië), 25 juli 1800 - Breslau (tegenwoordig Wrocław), 18 mei 1884) was een Duits botanicus, paleontoloog en arts.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Göppert volgde een opleiding tot apotheker in Sprottau en Neiße (tegenwoordig Nysa) om in 1821 aan de Universität Breslau medicijnen te gaan studeren. In 1826 vestigde hij zich als arts in Breslau. Het jaar daarop habiliteerde hij zich in de vakken medicijnen en botanie. In 1831 werd hij hoogleraar botanie en curator van de botanische tuinen van de Universität Breslau. Vanaf 1852 was hij directeur van de tuinen.

Göppert deed belangrijke ontdekkingen over de groei van planten, met name bomen. Hij is nog bekender vanwege zijn werk in de paleobotanie, de studie naar fossiele plantensoorten. Göpperts zoon Heinrich Robert Göppert was een bekende jurist.