Heinz Reinefarth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Heinz Reinefarth
Heinz Reinefarth, (1944)
Heinz Reinefarth, (1944)
Bijnaam "Slager van Wola"
Geboren 26 december 1903
Gnesen, Koninkrijk Pruisen, Duitse Keizerrijk
Overleden 7 mei 1979
Westerland, Sleeswijk-Holstein, West-Duitsland
Land/partij Flag of the German Reich (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel Balkenkreuz.svg Heer (Wehrmacht)
Dienstjaren 1932 - 1945
Rang HH-SS-Gruppenfuhrer-Collar.png SS Gruppenführer.jpg
SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS en Polizei
Eenheid Flag of the Schutzstaffel.svg Waffen-SS
337. Infanterie-Regiment
Leiding over Höheren SS- und Polizeiführer Warthe
Vestingcommandant Küstrin
Kampfgruppe Reinefarth
XVIII SS Korps
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie decoraties
Ander werk Advocaat
Notaris
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Heinrich Reinefarth, beter bekend onder de naam Heinz Reinefarth (Gnesen, 26 december 1903- Westerland, 7 mei 1979) was een Duits jurist, SS-Gruppenführer, Generalleutnant der Waffen-SS und Polizei.

Biografie[bewerken]

Reinefarth was een zoon van een afgevaardigde van de Landsraad. Hij sloot zich in 1923 aan bij de Freikorps Oberland. Hij ging in Jena rechtswetenschappen studeren en was naar zijn afstuderen werkzaam als rechter. Hij werd in 1932 lid van de NSDAP en de SS. Tussen 1932 en 1939 werkte hij als advocaat en notaris.

Na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog werd Reinefarth als Feldwebel ingezet tijdens de Poolse veldtocht. Tijdens de Slag om Frankrijk in mei/juni 1940 was hij bevelhebber van de 14e compagnie van het 337e Infanterieregiment. Hij werd toen onderscheiden met het Ridderkruis. Midden 1942 werd hij ongeschikt geacht voor militaire dienst vanwege bevroren ledematen die hij opgelopen heeft tijdens de veldtocht in Rusland. Hij verliet de Wehrmacht in de rang van luitenant en werkte tussen juni 1942 en midden 1943 als Inspecteur-generaal in het Protectoraat Bohemen en Moravië. Na een jaar gewerkt te hebben op het Hauptamt Ordnungspolizei werd hij in april 1944 benoemd tot Höheren SS- und Polizeiführer Warthe. In deze functie voerde hij het bevel over twaalf politiecompagnieën tijdens de Opstand van Warschau. Zijn eenheden waren betrokken bij moordpartijen in Warschau, onder andere de massamoord in Wola. Voor zijn verrichten in Warschau werd Reinefarth op 30 september 1944 onderscheiden met het Ridderkruis met Eikenloof.

Heinz Reinefarth "Slager van Wola" (eerste van links), tijdens de Opstand van Warschau.

Op 2 februari 1945 werd Reinefarth door Hitler benoemd tot vestingcommandant van de stad Küstrin. Na zware Sovjet-bombardementen werd de stad in maart 1945 veroverd. Reinefarth werd later vanwege lafheid ter dood veroordeeld. Het oordeel werd vanwege het verschuivende front niet voltrokken. Reinefarth vluchtte naar het westen en gaf zich over aan de Britten.

Na de Duitse capitulatie bracht Reinefarth zijn gevangenschap door in een Brits krijgsgevangenkamp. Een verzoek voor uitlevering aan Polen werd afgewezen door de Britten en Amerikanen. Een rechtbank in Hamburg liet hem vanwege gebrek aan bewijs vrij. Tussen december 1951 en 1964 was hij burgemeester van Westerland op het eiland Sylt. Hij werd in 1958 gekozen als in de Landsdag van Sleeswijk-Holstein als afgevaardigde van de Gezamenlijk Duits Blok/Bond van Vluchtelingen en Rechtelozen. Na een onderzoek van het openbaar ministerie naar zijn oorlogsverleden werd hij gedwongen zich terug te trekken uit de politiek. Hij ging werken als advocaat in Westerland. Hij stierf op 7 mei 1979 op Sylt.

Militaire loopbaan[bewerken]

Registratienummers[bewerken]

  • NSDAP-nr.: 1 268 933 (lid geworden op 1 augustus 1932)
  • SS-nr.: 56 634 (lid geworden op december 1932)

Decoraties[bewerken]

Externe link[bewerken]