Heist-Goor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heist-Goor
Plaats in België Vlag van België
Heist-Goor (België)
Heist-Goor
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Heist-op-den-Berg Heist-op-den-Berg
Coördinaten 51° 3′ NB, 4° 43′ OL
Detailkaart
Heist-Goor (Antwerpen)
Heist-Goor
Locatie in Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   België

Heist-Goor (of 't Goor in de volksmond) is een voormalig gehucht dat tot kerkdorpje verworden is in Heist-op-den-Berg, dat in het zuiden van de provincie Antwerpen (Zuiderkempen) gelegen is. Van oudsher lag op deze plaats een moeras, dat later drooggelegd werd. Een van de bekendste plaatsen in Heist Goor is café ‘t wit paard, gelegen in het centrum van het dorp. In 1938 werd een toenmalige paardenstal omgetoverd in een café. Het laatste paard in de stal was een wit paard, vandaar de naam van het cafe. ‘T wit paard is een begrip in de horeca van Heist op den berg en omstreken. Al vroeg bouwde het de reputatie op van een alternatievere, opwindendere plaats dan een doordeweekse dorpscafé. Vooral in de jaren 80, 90 en eerste decennium van 00 was het vooral een ontmoetingsplaats voor bikers en liefhebbers van het hardere muziekgenre. Sinds een 10-tal jaar is de bikerinvloed stilaan verdwenen, maar alternatievere hardere muziek is nog steeds de rode draad in een ondertussen door een zeer breed publiek bezochte kroeg. ‘T wit paard (het pjeid in de volksmond) is ook gekend voor zijn ‘doorlopend open in het weekend’ policy en zal ook de liefhebbers van live bands in café’s aanspreken.

Gebouwen in Heist-Goor[bewerken | brontekst bewerken]

  • Heist-Goor heeft een eigen kerk, de Sint-Alfonskerk. Deze kerk ligt in het centrum van het plaatsje, in de Pastoor Mellaertsstraat (de belangrijkste en drukste straat van het gehucht). De kerk heeft twee klokken: de lichtere Sint-Alfonsklok en de zwaardere Sint-Franciscusklok.
  • In de Pastoor-Mellaertsstraat bevindt zich ook de basisschool van Heist-Goor: de Gesubsidieerde Vrije Basisschool Heist-Goor. Er is ook een leefschool van het GO!-onderwijs van de Vlaamse gemeenschap: De Pluishoek. Een secundaire school heeft het gehucht niet. De dichtstbijzijnde middelbare scholen, de Heilig-Hartmiddenschool (ASO, TSO, BSO) en het Atheneum Hof van Riemen (idem), bevinden zich in de gehuchten Heist-Station en Heist-Centrum.
  • Ook de plaatselijke parochiezaal (vroeger een bioscoop) bevindt zich in de Pastoor-Mellaertsstraat, schuin tegenover de kerk.