Heist-Goor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heist-Goor
Plaats in België Vlag van België
Heist-Goor (België (hoofdbetekenis))
Heist-Goor
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Heist-op-den-Berg Heist-op-den-Berg
Coördinaten 51° 3′ NB, 4° 43′ OL
Detailkaart
Heist-Goor (Antwerpen (provincie))
Heist-Goor
Locatie in Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   België

Heist-Goor (of 't Goor in de volksmond) is een voormalig gehucht dat tot kerkdorpje verworden is in Heist-op-den-Berg, dat in het zuiden van de provincie Antwerpen (Zuiderkempen) gelegen is. Van oudsher lag op deze plaats een moeras, dat later drooggelegd werd.

Gebouwen in Heist-Goor[bewerken]

  • Heist-Goor heeft een eigen kerk, de Sint-Alfonskerk. Deze kerk ligt in het centrum van het plaatsje, in de Pastoor Mellaertsstraat (de belangrijkste en drukste straat van het gehucht). De kerk heeft twee klokken: de lichtere Sint-Alfonsklok en de zwaardere Sint-Franciscusklok.
  • In de Pastoor-Mellaertsstraat bevindt zich ook de basisschool van Heist-Goor: de Gesubsidieerde Vrije Basisschool Heist-Goor. Er is ook een leefschool van het GO!-onderwijs van de Vlaamse gemeenschap: De Pluishoek. Een secundaire school heeft het gehucht niet. De dichtstbijzijnde middelbare scholen, de Heilig-Hartmiddenschool (ASO, TSO, BSO) en het Atheneum Hof van Riemen (idem), bevinden zich in de gehuchten Heist-Station en Heist-Centrum.
  • Ook de plaatselijke parochiezaal (vroeger een bioscoop) bevindt zich in de Pastoor-Mellaertsstraat, schuin tegenover de kerk.