Helemaal het einde!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Helemaal het einde!
Genre Reality
Speelduur ± 42 minuten (excl. reclame)
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Vlag van Chili Chili (seizoen 1)
Vlag van Kaapverdië Kaapverdië (seizoen 2)
Productie
Producent Talpa
Uitzendingen
Start 2 januari 2017
Einde 17 december 2018
Afleveringen 113
Seizoenen 2
Netwerk of omroep RTL
Zender RTL 4
Streamingdienst Videoland
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Helemaal het einde! is een Nederlands televisieprogramma dat werd uitgezonden door RTL Nederland op RTL 4. In dit programma werden gezinnen gevolgd die hun leven in Nederland achterlieten en naar een ander deel van de wereld vertrokken om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Aan het einde van het jaar beslisten de deelnemende gezinnen of ze hun leven daar zouden voortzetten of toch weer terugkeerden naar Nederland.

Seizoen 1 (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

In het eerste seizoen was de bestemming Chili. De deelnemende gezinnen kregen ieder een startbudget van €75.000 en een stuk grond van 5 hectare op landgoed La Sirena, op ongeveer 20 kilometer van het stadje Pichilemu in de provincie Cardenal Caro.[1] Op La Sirena kreeg ieder gezin een houten hondenhok, een gat in de grond (wc) en een hokje waar je een douche van zou kunnen maken.

De gezinnen[bewerken | brontekst bewerken]

De deelnemende gezinnen in het eerste seizoen waren:

  • Familie Van Kooij, afkomstig uit Bimmen, bestaande uit vader Jeroen, moeder Linda, zoon Dean en dochters Inez en Jana.
  • Familie Van Wichen, afkomstig uit Waddinxveen, bestaande uit vader Addy, moeder Astrid, zoon Levi en dochters Esmee, Eva en Julia.
  • Familie Pos, afkomstig uit Hilversum, bestaande uit vader Stephan, moeder Ilona en zonen Bjorn en Tygo.

De familie Van Kooij zette een yogaschool ("Al Fin Del Mundo") in Pichilemu op en bracht een boek uit. De familie Van Wichen bouwde een eigen huis op La Sirena en startte een camping ("The Orange Waffle") met kampeerplekken en cabaña's. Daarnaast zijn ze begonnen met de verkoop van stroopwafels en koffie. De familie Pos had zich gestort op de export van Chileense mousserende wijn en bracht uiteindelijk een compleet wijnassortiment op de markt. Zij verhuisden al na een paar maanden naar Santiago. Hun huis op La Sirena verhuurden ze aan het Nederlands-Belgische echtpaar Karel en An uit Zutphen. Vanaf augustus maakten zij ook deel uit van de serie. Met de hulp van vrienden en vrijwilligers bouwden ook zij een eigen huis in Chili.

Ontknoping seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Na één jaar de tijd te hebben gehad om een nieuw bestaan op te bouwen werd er in een speciale, dubbele uitzending op maandag 18 december 2017 bekend gemaakt of de drie families blijven in Chili of toch weer terug zullen (moeten) keren naar Nederland. Geen van de families koos ervoor om direct terug te keren naar Nederland.

Seizoen 2 (2018)[bewerken | brontekst bewerken]

De bestemming van het tweede seizoen was het eiland São Vicente in Kaapverdië, vlak bij de stad Mindelo.[2]

In dit tweede seizoen hebben vier families meegedaan. De regels waren hetzelfde als in het eerste jaar. Iedereen kreeg een stuk grond, een startkapitaal, een tent om in te verblijven, een primitief toilet en één jaar de tijd om een nieuw bestaan op te bouwen.

De gezinnen[bewerken | brontekst bewerken]

De deelnemende gezinnen uit het tweede seizoen waren:[3]

  • Familie Molenaar, afkomstig uit Haarlem, bestaande uit vader Ocke, moeder Fleur, dochter Suus en zoon Wolf.
  • Familie De Weijer, afkomstig uit Beverwijk, bestaande uit vader Bart, moeder Maaike en zoon Senna.
  • Familie Beerens, afkomstig uit Geertruidenberg, bestaande uit vader Jasper, moeder Jessica, de tweeling Floor en Britt en zoon Joep.
  • Familie Van Berkel, afkomstig uit Hoogeveen, bestaande uit vader Matthijs, moeder Marieke, zoon Daan en dochters Anne-Eva, Noa-Lisa en Mette-Sophie.

Ontknoping seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Na één jaar de tijd te hebben gehad om een nieuw bestaan op te bouwen werd er in een speciale, dubbele uitzending op maandag 17 december 2018 bekend gemaakt of de vier families blijven in Kaapverdië of toch weer terug zullen (moeten) keren naar Nederland. Alle gezinnen zijn terug gekeerd naar Nederland.

Sociale media en internet[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de wekelijkse tv-uitzendingen waren de gezinnen ook te volgen via Facebook, internet en Instagram. RTL plaatste met enige regelmaat exclusieve content van de families in de vorm van zogenaamde "webisodes",[4] door de families zelf gemaakte vlogs[5] en Facebookupdates van de RTL-redactie.[6] Daarnaast onderhielden de families zelf ook websites en Facebookpagina's.

Spin-off: Vamos met de familie Pos[bewerken | brontekst bewerken]

Vamos met de familie Pos
Genre Reality
Speelduur 42 minuten (excl. reclame)
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Zuid-Amerika
Uitzendingen
Start 2 mei 2018
Einde 6 juni 2018
Afleveringen 6
Seizoenen 1
Zender RTL 4
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Na het beëindigen van het eerste seizoen en de doorstart van het tweede seizoen van Helemaal het einde! verdween de familie Pos, deelnemers aan het eerste seizoen, van de televisie. Dit duurde echter niet lang: door de relatief vele positieve reacties op de familie Pos werd door RTL besloten hen een eigen televisieserie te geven als spin-off van het programma. Dit werd in februari 2018 bekend gemaakt.[7] De serie verscheen onder de naam Vamos met de familie Pos en was vanaf 2 mei 2018 zes weken lang te zien.

In dit programma staat de familie Pos bestaande uit vader Stephan, moeder Ilona en zoons Bjorn en Tygo centraal. De twee zoons hebben drie maanden vakantie op hun school in Chili, daarom besluit het gezin op roadtrip te gaan door Zuid-Amerika. De familie wordt tijdens de vakantie op de voet gevolgd door de camera's.