Helene Schjerfbeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Helene Schjerfbeck, 1890

Helene Schjerfbeck (Helsinki, 10 juli 1862Stockholm, 23 januari 1946) was een Fins kunstschilderes.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Schjerfbecks moeder was een begaafd schilderes en stimuleerde haar dochter kunst te gaan studeren. In haar jonge jaren reisde Helene veel naar het buitenland. In 1880 verbleef ze in Parijs, waar ze haar eerste erkenning vond. Van 1887 tot 1889 leefde ze samen met Marianne Stokes en haar man Adrian Stokes in St Ives te Cornwall. In deze tijd maakte ze vooral veel landschappen, stillevens en zelfportretten, in een realistische, naturalistische stijl. Een bekend werk uit deze periode is Toipilas ("de herstellende").

Na de zomer van 1889 ging Schjerfbecks terug naar Finland en opende een atelier te Helsinki, samen met Maria Wiik. In haar latere leven verbleef Schjerfbeck voornamelijk in een klein dorp op dertig kilometer afstand van Helsinki, waar ze ook haar moeder verzorgde. In deze periode schilderde ze haar bekendste werken, vooral veel vrouwenportretten, vaak ook weer zelfportretten, in een modernistische, expressionistische stijl die wel met Edvard Munch is vergeleken.

In 2007 hield het Gemeentemuseum Den Haag een grote overzichtstentoonstelling van haar werk.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • S. Koja: Nordic Dawn Modernism's Awakening in Finland 1890-1920. Catalogus, Osterreichische Galerie Belvedere, Wenen, en Gemeentemuseum Den Haag, 2005.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]