Helga Fassbinder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Helga Fassbinder is een Duits-Nederlandse stedenbouwkundige en politicologe. Ze was de eerste vrouwelijke hoogleraar die aan de Technische Universiteit Eindhoven benoemd werd. Haar leerstoel aan de TUE was de eerste leerstoel stadsvernieuwing die in Europa opgericht werd. Ze was van 1980 t/m 1986 tevens gast-hoogleraar aan de Universität der Künste Berlin en van 1990 t/m 1997 hoogleraar aan de Technische Universität Hamburg-Harburg.

Fassbinder staat voor een vorm van stedelijke planning die een belangrijke rol aan communicatie tussen de verschillende actoren in de stad toebedeelt. Eind jaren zestig keerde ze zich in diverse, in het Duitse taalgebied invloedrijke, publicaties tegen de kaalslag van de binnensteden. Kaalslag en nieuwbouw was toen de overheersende vorm van stedelijke vernieuwing. Van 1970 t/m 1975 was ze lid van de redactie van het Duitse architectuurtijdschrift ARCH+.

In de jaren 80 heeft ze actief aan de campagne voor stadsvernieuwing deelgenomen die door Jan Schaefer op gang was gebracht. Ze heeft Nederland in Geneve bij de ECE in de Working Party for Urban Planning vertegenwoordigd m.b.t. het onderwerp 'area based urban reneval'.

In 1990 heeft ze in Berlijn het initiatief genomen voor het Stadtforum Berlin en was van 1990 tot 1996 lid van de stuurgroep ervan. Dit forum heeft tot voorbeeld gediend voor diverse stadfora die inmiddels in Europa zijn ontstaan.

In 2002 presenteerde zij op het door haar georganiseerde internationale congres aan de TUE "Biotope City" een stedenbouwkundig concept dat uitgaat van de dichte stad als een vorm van natuur. Voortkomend uit dit congres richtte ze het internationaal online journaal Biotope City op dat ze sinds 2006 uitgeeft.

Fassbinder was van 2003 t/m 2013 lid van de Technische Advies Commissie Hoofdgroenstructuur van Amsterdam (TAC).

In december 2007 richtte ze de Stichting Support Anne Frank Tree op waarvan ze tot 2013 (opheffing Stichting) voorzitter was. Deze stichting heeft sinds februari 2008 de zorg voor de Anne Frank-boom op zich genomen.

Vanaf 2011 is ze actief als adviseur voor stedebouwkundige projecten in Wenen en werkt nauw samen met de architect Harry Glück.

Ze publiceerde talrijke boeken en artikelen over planning, participatie, woningbouw en duurzame (groene) stedenbouw. Ze leeft in Amsterdam en Wenen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]