Helga Pedersen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Helga Pedersen
Helga Pedersen - Arbeiderpartiet.jpg
Geboren 13 januari 1973
Sør-Varanger, Noorwegen
Politieke partij Arbeiderpartiet
Beroep politica
Minister van Visserij en Kustzaken
Aangetreden 17 oktober 2005
Einde termijn 2 oktoberber 2009
Premier Jens Stoltenberg
Voorganger Svein Ludvigsen
Opvolger Lisbeth Berg-Hansen
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Helga Pedersen (Sør-Varanger, 15 januari 1965) is een Noors politica voor de Arbeiderparti. Tussen 2005 en 2009 was zij minister in het tweede kabinet Stoltenberg.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Pedersen werd geboren in Sør-Varanger in het uiterste noordoosten van het land in de provincie Finnmark. Haar vader was boer, haar moeder verpleegster. Ze groeide op in Tana. Ze heeft samische wortels en spreekt de taal. Na haar middelbare school bezocht ze drie jaar een lyceum in Frankrijk waarna ze Russisch ging studeren aan de Universiteit van Bergen en geschiedenis in Tromsø.

Ze werkte een aantal jaren in het onderwijs en voor de provincie Finnmark alvorens in 2001 naar de andere kant van het land, Arendal, te verhuizen. In 2002 keerde ze terug naar Finnmark.

Pedersen was in de jaren 90 actief in de jongerenafdeling van Arbeiderpartiet. In 2003 werd ze gekozen tot voorzitter {fylkesordfører) van de provincieraad in Finnmark. In 2005 koos partijleider Jens Stoltenberg haar als minister van Visserij en Kustzaken in zijn tweede kabinet.

Bij de verkiezingen van 2009 werd Pedersen voor het eerst gekozen in de Storting. Ze gaf toen haar ministersportefeuille op om fractievoorzitter te worden. Bij de verkiezingen van 2013 verloor Stoltenberg zijn meerderheid, waarna Pedersen als fractievoorzitter plaats voor hem maakte.


Zie de categorie Helga Pedersen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.