Helga Stevens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Helga Maria Augusta Stevens[1] (Sint-Truiden, 9 augustus 1968) is een Belgisch politicus voor de N-VA. Als doofgeborene staat zij symbool in Vlaanderen voor de integratie van personen met een handicap.

Biografie[bewerken]

Ze volgde aanvankelijk school voor buitengewoon onderwijs in het Koninklijk Instituut voor Doven en Spraakgestoorden (KIDS) te Hasselt. Met steun van school en familie stapte ze op haar tiende terug over naar het gewoon lager onderwijs, en was zo één van de eerste leerlingen in het Geïntegreerd onderwijs. Daarna rondde ze met succes de oude humaniora af.

In 1987-1988 bracht ze een jaar door in Saint Louis, Missouri, Verenigde Staten, als uitwisselingsstudente. En daar kwam ze onder ander in aanraking met een dove advocate. In 1993 behaalde Stevens als eerste dove in België een licentiaatsdiploma in de rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarna studeerde ze nog verder als Fulbright studente aan de Universiteit van Californië in Berkeley, waar ze een Master in de rechten behaalde.

Vanaf 1994 werkt ze aan de balie van Brussel en begon ze als advocaat-stagiair op een Brussels advocatenkantoor. In 1996 ging ze ook werken voor de European Union of the Deaf (EUD). Van 2001 tot 2005 leidde ze de EUD als directrice, en sindsdien is ze voorzitter van de Raad van Bestuur.

Politieke carrière[bewerken]

Stevens kwam de eerste maal op bij de federale verkiezingen van 1999 op de Senaatslijst voor de toenmalige Volksunie. Ongeveer 10.000 voorkeurstemmen was voor een nieuwelinge boven alle verwachtingen. Bij de federale verkiezingen van 2003 (inmiddels bij de N-VA) haalde ze toen net te weinig stemmen om over de kiesdrempel te komen. Bij de Vlaamse verkiezingen van 2004 was Helga Stevens het boegbeeld van de N-VA in Oost-Vlaanderen en zij werd op 13 juni 2004 verkozen tot Vlaams Parlementslid. Sindsdien heeft het Vlaams parlement enkele tolken Vlaamse Gebarentaal in dienst.

Met de verkiezingen van 8 oktober 2006 werd ze tevens verkozen als gemeenteraadslid in Gent. Ze zetelde er tevens in de commissie Algemene Zaken.

In juni 2007 werd ze gemeenschapssenator voor het Vlaams Parlement.

Voor de verkiezingen van juni 2009 was ze lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in de provincie Oost-Vlaanderen en werd zij opnieuw verkozen.

Bij de federale verkiezingen van 13 juni 2010 had ze een plaats op de senaatslijst van N-VA. Ze werd verkozen, maar verzaakte aan dit mandaat om Vlaams volksvertegenwoordiger te blijven. Ze werd herbevestigd als gemeenschapssenator en zetelde zo dus toch ook in de senaat. Frank Boogaerts zetelde als haar opvolger ook in de senaat. In de senaat werd ze op 20 juli 2010 verkozen als derde ondervoorzitter en was daarmee opgenomen in het bureau en de voorzittersconferentie.

Bij de verkiezingen in 2014 stond ze op de Europese lijst voor N-VA. Ze werd verkozen en besloot daarop haar lokaal mandaat als gemeenteraadslid op te geven. Robin De Wulf volgde haar op.[2]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties