Helikopterhaven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De helikopterhaven van Monaco
De helikopterhaven van Niagara Falls (Ontario)

Een helikopterhaven, helihaven of heliport is een klein vliegveld dat alleen geschikt is voor gebruik door helikopters.

Een heliport bestaat uit één of meerdere helipads (waar helikopters kunnen landen en opstijgen) en verschillende faciliteiten zoals een terminal, hangars en parkeerruimte, tankinstallaties, verlichting en een windzak.

Helikopterhavens bevinden zich meestal dichter bij het stadscentrum dan vliegvelden, waardoor ze sneller vervoer tussen steden kunnen bieden dan mogelijk is per vliegtuig. Hierdoor zijn ze vooral gericht op zakenreizigers die korte afstanden vliegen. De nabijheid van woonwijken stuit echter vaak op veel bezwaren van omwonenden vanwege de geluidsoverlast.

Sommige helikopterhavens vervangen vliegvelden waar weinig ruimte is of waar helikoptervervoer efficiënter dan vliegtuigvervoer is. Ziekenhuizen hebben soms een volledige helikopterhaven voor traumahelikopters. Andere helikopterhavens zijn primair of exclusief voor militair gebruik of voor bevoorrading van boorplatforms.

Helikopterhavens in Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste helikopterhaven van Nederland bevond zich in Rotterdam, in het gebied Hofdijk, waar Sabena lijndiensten naar Brussel onderhield van 1953 tot 1965, toen de helikopters naar Zestienhoven verplaatst werden.

In Nederland bevinden of bevonden zich helikopterhavens nabij Rotterdam (Heliport Maasvlakte), Emmen, Maastricht, Amsterdam, Den Helder (Den Helder Airport) en Ede.

In Den Haag heeft het gemeentebestuur groen licht gegeven voor de aanleg van een helikopterhaven in Ypenburg. Ook in Utrecht zijn plannen voor een helikopterhaven nabij De Meern. Omwonenden verenigden zich in het Platform Heliherrie Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn (later hernoemd naar Stichting Helihinder Utrecht) om te protesteren tegen de komst van de helihaven.

In België bevinden zich heliports in onder meer Halle (nabij Brussel), Houthalen, Sint-Truiden, Roeselare en Antwerpen[1].

De bedrijven Helinet en Connexxion kondigden in september 2006 aan dat ze een netwerk van 22 helikopterhavens in Nederland, België en Duitsland gingen opzetten. Met het faillissement van Helinet in november 2011 kwam hieraan een einde.[2]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Heliport op Wikimedia Commons.